Peperiksaan Pegawai Arkib S41

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengeluarkan hebahan mengenai Peperiksaan Pegawai Arkib S41 dan semakan online juga sudah boleh dilakukan.

Berdasarkan maklumat yang dikeluarkan peperiksaan akan dijalankan serentak di seluruh negara pada 1/4/2014 iaitu pada hari Selasa.

Khas untuk calon peperiksaan 2014, anda kini boleh mendapatkan Panduan Khas Peperiksaan Bertulis Pegawai Arkib S41 untuk membantu persiapan anda menghadapi peperiksaan itu nanti.

Untuk mendapatkan panduan khas tersebut, pembelian boleh dilakukan menggunakan link di bawah. Sila ikut arahan di skrin anda.

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 2014

Sebagai alternatif, calon juga boleh melanggan sebagai pembaca laman Exam PTD untuk mendapatkan panduan tersebut. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon nanti.

Langganan boleh dilakukan melalui fungsi langganan di bawah.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 2014

Anda perlu menjadi yang terawal mendapatkan panduan khas ini. Ini kerana jualan akan di buka dalam jangkamasa singkat dan kuota jualan adalah terkawal.

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41

Format Peperiksaan Pegawai Arkib S41 adalah sama seperti sesi peperiksaan gred 41 yang lain, tidak banyak bezanya. Berikut merupakan seksyen-seksyen yang terlibat dalam Peperiksaan Pegawai Arkib S41.

  • Seksyen A: Pengetahuan Am
  • Seksyen B: Daya menyelesai Masalah
  • Seksyen C: Karangan Esei BM
  • Seksyen D: Karangan Esei Bahasa Inggeris

Seksyen-seksyen ini akan mencorakkan jenis soalan yang bakal di tanya dalam peperiksaan nanti. Jika anda salah seorang calon dan mencari contoh soalan peperiksaan Pegawai Arkib S41, maka anda perlu baca perkongsian ringkas ini.

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 2014

Di bawah sedikit maklumat dan beberapa contoh soalan peperiksaan Pegawai Arkib S41. Harap dapat memberi gambaran awal kepada anda.

SEKSYEN A: PENGETAHUAN AM

Secara umum bahagian ini akan menguji calon dengan subjek dan skop soalan yang luas. Kunci utama untuk menjawab ialah pengetahuan umum calon kepada isu semasa dan perkembangan yang berlaku dalam negara.

Namun soalan juga akan lebih terarah dan mempunyai perkaitan dengan tugas arkib, jabatan arkib, pentadbiran kerajaan, ekonomi, sukan, komputer dan sebagainya.

Antara contoh soalan Pengetahuan AM Pegawai Arkib ialah seperti berikut:

Atlet berikut pernah memenangi pingat di Sukan Olimpik kecuali..

A. Cheah Soon Kit
B. Jalani Sidek
C. Yap Kim Hock
D. Nicol Ann David

Jika ‘Keranamu Malaysia’ dan ‘Janji ditepati’ sinonim dengan hari kemerdekaan Malaysia, apakah frasa yang sinonim dengan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Kelaurga Negara?:

A. Utamakan Keluarga
B. Hanya Untukmu
C. Bersatu Membina Negara
D. Negara Bangsa Nusa

Dapatkan panduan peperiksaan Pegawai Arkib S41 di bawah untuk lebih banyak contoh soalan.

SEKSYEN B: DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Bahagian ini berkaitan dengan Matematik dan mempunyai pecahan topik berikut:

  • Penyelesaian masalah
  • Soalan Matematik
  • Menginterpretasi data
  • Soalan IQ Test

Masa yang di beri untuk menjawab ialah 45 minit dan anda perlu menyelesaikan 40 soalan Matematik berkaitan. Ramai calon mengatakan bahawa masa yang diberikan amat singkat. Namun dengan ujian tahap SPM, masa tersebut sebenarnya adalah lebih dari cukup.

Berikut antara contoh soalan berkaitan konsep Matematik Peperiksaan Pegawai Arkib S41 yang mungkin di tanya.

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41

SEKSYEN C: KARANGAN ESEI BAHASA MELAYU

Bahagian Karangan Esei Bahasa Melayu mungkin dirasakan sebagai bahagian yang paling mudah bagi kebanyakan calon. Namun anda jangan tersilap dengan membuat kesimpulan mudah. Bahagian ini memerlukan anda melontarkan idea menjawab dengan bernas soalan yang dikemukakan.

Selalunya soalan akan menguji kepekaan calon terhadap sesuatu isu. Jadi, karangan anda perlulah berkaitan dengan isu-isu yang di tanya.

Antara contoh soalan Esei Bahasa Melayu adalah seperti berikut.

Golongan warga emas telah menabur bakti kepada kemajuan negara. Jelaskan usaha-usaha yang dilakukan untuk memastikan hidup mereka terbela.

SEKSYEN D: KARANGAN ESEI BAHASA INGGERIS

Sama seperti di atas, bahagian Esei Bahasa Inggeris Peperiksaan Pegawai Arkib S41 juga akan menguji tahap permahaman, kepekaan dan pengetahuan anda terhadap sesuatu isu.

Selalunya soalan yang diajukan berkaitan dengan isu-isu semasa dalam negara.

Antara contoh soalan Esei Bahasa Inggeris adalah seperti berikut.

Education comes not from books but from practical experience. Discuss.

DAPATKAN RUJUKAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41

Peperiksaan Pegawai Arkib S41

Anda boleh menggunakan rujukan Peperiksaan Pegawai Arkib S41 di bawah untuk membantu anda membuat persiapan menghadapi peperiksaan.

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 2014

Menggunakan panduan ini, anda boleh meluangkan masa menjawab semua contoh soalan Seksyen A dan soalan Seksyen B. Dengan menjawab soalan-soalan tersebut, anda boleh mempersiapkan diri menghadapi peperiksaan sebenar nanti.

Apa yang paling penting anda akan mendapat idea bagaimana soalan sebenar peperiksaan nanti.

Kepada calon yang telah melanggan sebelum ini, email pembelian akan terus di hantar kepada anda.

Jadi yang pertama bertindak, ini kerana jualan adalah terkawal.

(Semak Email Anda dan Sahkan Langganan Untuk Menerima Email dari Kami)

RUJUKAN PTD ANDAPanduan Peperiksaan PTD 2017 2018

10 COMMENTS

    • pihak kami akan menghantar email pembelian terus kepada calon yang melanggan awal pagi esok. harap bersabar dan menjadi yang terawal mendapatkan panduan tersebut

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here