Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41

Calon Peperiksaan Online Pegawai Penerangan S41 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 yang akan kami edarkan nanti.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Penerangan S41, tugas-tugas seorang Pegawai Penerangan, gaji dan maklumat jawatan Pegawai Penerangan dan contoh soalan peperiksaan S41 pastikan anda habiskan membaca perkongsian di bawah.

Isi Kandungan

PANDUAN DAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Atas permintaan calon Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 sesi ambilan 2017, pihak kami akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Penerangan S41 tidak lama lagi. Sekiranya anda antara salah seorang calon yang terlibat dalam peperiksaan tersebut maka anda boleh mendapatkan panduan khas ini apabila jualan di buka nanti.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

TEMPAH PANDUAN PEGAWAI PENERANGAN

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Penerangan S41.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 sesi 2016 merupakan antara peperiksaan SPA tahap tinggi yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Penerangan S41 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI PENERANGAN

Jawatan Pegawai Penerangan Gred S41 merupakan jawatan Pengurusan dan Professional yang diwujudkan di bawah Kementerian Penerangan dan Kementerian Kesihatan.

Baca juga: Latar Belakang Perkhidmatan Pegawai Penerangan S41

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Penerangan S41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang memerlukan khidmat seorang Pegawai Penerangan.

TUGAS SEORANG PEGAWAI PENERANGAN S41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Penerangan Gred S41 mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Bertanggungjawab menguruskan sidang akhbar, draf kenyataan akhbar, nota-nota taklimat dan maklumat, pengurusan penerbitan, pameran, laporan tahunan dan bertindak sebagai Pegawai Perhubungan Awam di Kementerian/Jabatan. Bagi Kementerian Kesihatan, tugas-tugasnya ialah bertanggungjawab merancang, melaksana, menyelaras dan menilai program-program pendidikan kesihatan dan menilai penggunaan media dan alat pandang dengar serta bertanggungjawab sepenuhnya ke atas penyelenggaraan bahagian ‘non-print’ Pusat Pendidikan Kesihatan dan Komunikasi termasuk unit bergerak.

Untuk menyandang jawatan Pegawai Penerangan S41, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Pegawai Penerangan Gred S41.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41. Ianya merupakan antara contoh terkini agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

TEMPAH PANDUAN PEGAWAI PENERANGAN

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Untuk makluman anda, berdasarkan maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia, pada tahun ini peperiksaan Pegawai Penerangan S41 akan diadakan secara online dan ia melibatkan calon dari pelbagai bidang dan kelulusan. (Rujuk Utusan Malaysia: Peperiksaan Online Pertama)

Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 untuk sesi ambilan 2016 hanya memerlukan calon Penerangan menjawab Seksyen A mengenai Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia dan Seksyen B iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Tiada lagi Seksyen Ujian Psikometrik pada tahun ini.

Secara umumnya berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pegawai Penerangan S41 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

  1. Bahagian A (Pengetahuan AM Pegawai Penerangan Tentang Malaysia dan Dunia)
  2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah Matematik Pegawai Penerangan)

Peperiksaan ini mempunyai 2 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan S41 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Pegawai Penerangan dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEGAWAI PENERANGAN S41

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Pegawai Penerangan Gred S41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Pegawai Penerangan

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI PENERANGAN GRED S41

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

contoh soalan kemahiran logik exam ptdcontoh soalan kemahiran logik exam ptd

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD Contoh Soalan Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEPERIKSAAN PEGAWAI Penerangan S41

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI Penerangan S41

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Penerangan Gred S41 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

DAPATKAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Penerangan S41 melalui link berikut. Jualan akan di buka dalam jangkamasa terdekat. Jadilah antara yang terawal mendapatkan panduan ini untuk persediaan peperiksaan anda.

TEMPAH PANDUAN PEGAWAI PENERANGAN

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN KHAS PEGAWAI PENERANGAN S41

Untuk sesi 2016, rujukan kali ini telah disesuaikan dengan format terkini peperiksaan online SPA yang berbeza dengan sesi terakhir Pegawai Penerangan 2014.

  • Lebih 50++ Nota Ringkas untuk jimat masa persediaan anda
  • Lebih 100++ Contoh Soalan & Jawapan untuk melazimkan anda dengan format terkini

Untuk maklumat lanjut pastikan anda terus ke laman jualan di bawah untuk preview kandungan.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Penerangan S41 nanti.

Lakukan terus pembelian di bawah atau daftar dan tunggu hebahan dari kami ke email anda.

TEMPAH PANDUAN PEGAWAI PENERANGAN

    • jualan bagi panduan peperiksaan pegawai penerangan s41 2014 akan di buka tidak lama lagi, pastikan anda melanggan sebagai pembaca. maklumat belian akan di hantar terus ke email anda. terima kasih

  1. Salam, adakah penjualan pakej rujukan pegawai penerangan telah di buka semula? Ini kerana saya baru mendapat surat panggilan untuk menduduki peperiksaan pada 1 mar 14. Jadi , saya Ingin membeli rujukan itu segera sebagai persediaan. Mohon maklum balas..

    • jualan bagi panduan peperiksaan pegawai penerangan s41 2014 akan di buka tidak lama lagi, pastikan anda melanggan sebagai pembaca. maklumat belian akan di hantar terus ke email anda. terima kasih

  2. Saya akan menduduki peperiksaan pegawai penerangan. Mohon diberi lebih info mengenai peperiksaan supaya dapat membantu. Terima kasih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Seksyen Pengetahuan AM F41 Susah Sangat Ker?

Calon F41 dah tentu dah buat persediaan sepenuhnya untuk exam 3 SEPTEMBER nanti kan? Ok sedikit "head-up" biar...
Jawatan-jawatan Yang di Sandang Pegawai Skim PTD

Isu-isu Yang di Tanya Dalam Seksyen Pengetahuan AM SPA...

Topik Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Online SPA ~ Berikut merupakan isu semasa yang di tanya dalam Seksyen...
Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Calon Jawatan Kerajaan

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Jawatan Kerajaan

Psikometrik adalah bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi. Ianya sebahagian daripada bidang yang berkaitan...