Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan (Pelajaran Kesihatan) S41

Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Pegawai Penerangan S41

UPDATE: Calon Exam Penolong Pegawai Penerangan Boleh Daftar Percuma di Laman Exam PTD Untuk Mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 Yang Akan diadakan Pada 15 April ini. Sila rujuk artikel Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27.

Peperiksaan Pegawai Penerangan atau Pegawai Penerangan (Pelajaran Kesihatan) S41 bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman.

Calon calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Oleh itu, soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Pegawai Penerangan, Gred S41.

Peperiksaan ini melibatkan 4 bahagian berasingan. Setiap bahagian adalah penting untuk mengukur prestasi calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

Baca juga: Info Lengkap Jawatan Pegawai Penerangan S41

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia akan ditemu duga.

Peperiksaan Pegawai Penerangan S41

CONTOH SOALAN TERKINI PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Jika anda masih belum pasti mengenai format peperiksaan ini maka berikut sedikit informasi untuk anda. Ujian ini mengadungi empat seksyen iaitu:

(a) Seksyen A – Pengetahuan Am
(b) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
(c) Seksyen C – Esei Bahasa Melayu
(d) Seksyen D – Esei Bahasa Inggeris

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA DAN ALAM SEKELILING

Masa: 40minit
Bilangan Soalan: 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial.

Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai pengetahuan dalam pelbagai bidang akademik.

Calon-calon yang sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.

SOALAN PENGETAHUAN AM MALAYSIA

Berikut merupakan contoh soalan pengetahuan am mengenai Malaysia bagi peperiksaan bertulis Pegawai Penerangan S41 atau Pegawai Penerangan Pelajaran Kesihatan. Rujuk juga panduan bergambar di bawah:

CONTOH SOALAN PEGAWAI PENERANGAN – PENGETAHUAN AM

Apakah laman web rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia?

A www.moh.gov.my
B www.kkm.gov.my
C www.kesihatan.gov.my
D www.mygovernment.gov.my

Jawapan: A

Contoh soalan lain peperiksaan seksyen Pengetahuan Am Malaysia adalah seperti berikut:

Contoh Soalan Pengetahuan Mengenai Malaysia Dan Alam Sekeliling Contoh Soalan Pengetahuan Mengenai Malaysia Dan Alam Sekeliling

SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yangdikemukakan menggunakan;

(i) Kemahiran Logik

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Contoh Soalan Menginterpretasi Data

(iii) Konsep-konsep Matematik

Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Contoh Soalan Konsep Matematik Contoh Soalan Konsep Matematik

Di atas merupakan sebahagian dari contoh soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan dan (Pelajaran Kesihatan) S41 yang di harap dapat memberi sedikit sebanyak maklumat dan informasi berguna kepada para calon. Untuk mendapatkan lebih banyak contoh soalan dan skema jawapan saya cadangkan anda mendapatkan Pakej Rujukan Pegawai Penerangan S41.

SEKSYEN C – ESEI BAHASA MELAYU

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur daya kreativiti dan kebolehan calon dalam penguasaan Bahasa Melayu. Penilaian adalah berdasarkan pendapat-pendapat calon yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Soalan : Tiga (3) Soalan Pilih Satu (1)
Masa : 1 jam
Markah : 20
Panjang Esei : Bebas

CONTOH SOALAN :

Golongan warga emas telah menabur bakti kepada kemajuan negara. Jelaskan usahausaha yang dilakukan untuk memastikan hidup mereka terbela.

Seksyen D – Esei Bahasa Inggeris

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur daya kreativiti dan kebolehan calon dalam penguasaan Bahasa Inggeris. Penilaian adalah berdasarkan pendapat-pendapat calon yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Soalan : Tiga (3) Soalan Pilih Satu (1)
Masa : 1 jam
Markah : 20
Panjang Esei : Bebas

CONTOH SOALAN :

Education comes not from books but from practical experience. Discuss.

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan Pelajaran Kesihatan S41

Dalam panduan ini terkandung pelbagai informasi berguna tentang peperiksaan yang akan belangsung nanti. Lebih dari itu anda boleh membiasakan diri dengan contoh soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 melalui nota yang telah disediakan.

Pihak kami merasakan bahawa himpunan soalan-soalan yang terkandung dalam panduan ini adalah mencukupi untuk menpersiapkan diri anda bagi menghadapi peperiksaan itu nanti.

Selain itu, skema jawapan bagi soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 juga telah disediakan untuk anda.

Mahirkan diri anda dengan topik, soalan dan jawapan yang telah disediakan. Buat persediaan rapi untuk menjawab soalan nanti.

BAGAIMANA MENDAPATKAN PANDUAN TERSEBUT?

Jualan bagi mendapatkan panduan peperiksaan Pegawai Penerangan ini akan dilakukan dalam masa terdekat. Anda boleh dapatkan panduan tersebut melalui link pembelian di bawah pada 24 Februari nanti. Ingat anda perlu menjadi yang terawal disebabkan jualan adalah terkawal dan akan di tutup selepas itu untuk proses penghantaran dan sebagainya.

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca di laman ini menggunakan fungsi langganan di bawah. Kami akan menghantar email terus kepada anda apabila jualan di buka pada 24 Februari nanti.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

MENGAPA ANDA PERLU DAPATKAN PANDUAN INI?

Panduan tersebut merupakan satu-satunya panduan yang dihasilkan khas untuk membantu calon Pegawai Penerangan S41. Untuk mendapatkan maklumat awal pembelian anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini melalui butang langganan di atas. Atau, anda boleh ikuti hebahan lanjut kami di Facebook Informasi Kerjaya.

Kami nasihatkan anda untuk mendapatkan panduan ini seawal mungkin. Ini kerana jualan akan di buka dalam jangkamasa terhad. Kuota jualan juga adalah terhad untuk mengelakkan sebarang kekeliruan dalam pengedaran panduan ini.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan Gred 41 nanti bagi jawatan PEGAWAI PENERANGAN S41, rujukan ini bakal membantu anda.

RAMAI YANG TELAH MENDAPATKANNYA

Kepada calon-calon, usah berlengah lagi. Ini kerana ramai yang telah mendapatkan panduan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 ini. Lihat sahaja sebahagian dari calon yang telah membeli melalui screenshot di bawah (calon 2013)

Ebook Pegawai Penerangan S41

Kredit Gambar: Confused Man dari ShutterStock

asascover.png

Dapatkan eBook PERCUMA Sekarang

Daftar percuma sebagai pembaca dan dapatkan ebook ini percuma sebagai sebahagian dari bantuan persediaan temuduga anda.

 

Kami juga akan email link tempahan Panduan Lulus Temuduga Kerja Kerajaan terus ke email anda nanti. Jangan Terlepas

Pendaftaran Berjaya. Semak Email Anda Untuk Sahkan Pendaftaran

Comments

  • admin says

   jualan bagi panduan peperiksaan pegawai penerangan s41 2014 akan di buka tidak lama lagi, pastikan anda melanggan sebagai pembaca. maklumat belian akan di hantar terus ke email anda. terima kasih

 1. yana says

  Salam, adakah penjualan pakej rujukan pegawai penerangan telah di buka semula? Ini kerana saya baru mendapat surat panggilan untuk menduduki peperiksaan pada 1 mar 14. Jadi , saya Ingin membeli rujukan itu segera sebagai persediaan. Mohon maklum balas..

  • admin says

   jualan bagi panduan peperiksaan pegawai penerangan s41 2014 akan di buka tidak lama lagi, pastikan anda melanggan sebagai pembaca. maklumat belian akan di hantar terus ke email anda. terima kasih

 2. syazana says

  Saya akan menduduki peperiksaan pegawai penerangan. Mohon diberi lebih info mengenai peperiksaan supaya dapat membantu. Terima kasih

  • admin says

   Untuk makluman calon peperiksaan Pegawai Penerangan S41 2014. Jualan bagi mendapatkan panduan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 akan di buka tidak lama lagi. Anda di minta untuk melanggan sebagai pembaca laman ini. Ini kerana hebahan dan maklumat pembelian akan di hantar terus ke email anda. Anda boleh melanggan melalui butang langganan di bawah.

   LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>