Contoh Soalan PTD Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Isi Kandungan

[Terkini] Contoh Soalan PTD Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Di bawah merupakan Contoh Soalan PTD Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 khas untuk calon yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Anda boleh jadikan contoh soalan sebenar dan terkini berikut sebagai rujukan.

Calon Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan PTD untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang akan kami edarkan nanti.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, tugas-tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik, gaji dan maklumat jawatan Pegawai PTD dan contoh soalan PTD pastikan anda habiskan membaca perkongsian di bawah.

PANDUAN DAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Atas permintaan calon Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 sesi ambilan 2021 yang telah mendaftar dalam sistem mailing list Exam PTD, pihak kami akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 tidak lama lagi. Pastikan anda tunggu hebahan rasmi dari Portal Exam PTD terus ke email sekiranya anda telah mendaftar.

Nota: Panduan terkini kami hanya dikeluarkan setahun sekali. Ianya updated dari segi kandungan, soalan dan nota. Disediakan khas untuk peperiksaan PTD setiap tahun.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh daftar sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu.

Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut sebagai rujukan peperiksaan anda.

PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41 SESI 2021

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 sesi 2021 merupakan antara peperiksaan SPA tahap tinggi yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK

Jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 merupakan jawatan Pengurusan dan Professional yang diwujudkan di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam.

Baca juga: Latar Belakang Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik M41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang memerlukan khidmat seorang Pegawai Tadbir Diplomatik.

Manakala di peringkat tertinggi, seorang Pegawai PTD akan berkhidmat di Kedutaan dan Pensuruhjaya Tinggi yang memerlukan calon mempunyai ciri kepimpinan PTD tahap tertinggi dalam mengalas tanggungjawab.

TUGAS SEORANG PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Untuk menyandang jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Tips utama: Baca nota dan dasar kerajaan terkini di bawah pimpinan Perdana Menteri Malaysia. Panduan PTD yang kami keluarkan ada semuanya. Dapatkan sekarang dan jimat masa persediaan anda

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Ianya merupakan antara contoh terkini agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Untuk makluman anda, berdasarkan maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia, pada tahun ini peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 akan diadakan secara online dan ia melibatkan calon dari pelbagai bidang dan kelulusan. (Rujuk Utusan Malaysia: Peperiksaan Online Pertama)

Nota: Tiada lagi Seksyen Ujian Psikometrik pada tahun ini dalam sesi peperiksaan. Berkemungkinan besar akan diadakan semasa temuduga PTD nanti.

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 untuk sesi ambilan 2021 memerlukan calon PTD menjawab Seksyen A mengenai Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia dan Seksyen B iaitu Daya Menyelesaikan Masalah.

Manakala, Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris PTD mula dipekenalkan dalam peperiksaan PTD 2020 kali ini.

Secara umumnya berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

  1. Bahagian A (Pengetahuan AM PTD Tentang Malaysia dan Dunia)
  2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah Matematik PTD)
  3. Bahagian C (Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris)

Peperiksaan ini mempunyai 3 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan M41 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Tips utama: Ingat perkara berikut – soalan bakal berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Anda boleh menjadikan contoh soalan PTD di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Soalan Pengetahuan AM PTD Soalan Pengetahuan AM PTD Soalan Pengetahuan AM PTD Soalan Pengetahuan AM PTD Soalan Pengetahuan AM PTD

 

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK GRED M41

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

 

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK PTD

Contoh Soalan Matematik PTD Contoh Soalan Matematik PTD Contoh Soalan Matematik PTD

ISI KANDUNGAN PANDUAN PTD 2020

Untuk sesi 2020, rujukan kali ini telah disesuaikan dengan format terkini peperiksaan online SPA yang berbeza dengan sesi terakhir PTD 2014~2017.

Berikut merupakan isi kandungan panduan kali ini. Lengkap disediakan untuk calon.

NOTA CORE PERSEDIAAN ANDA
– Nota ringkas dan ilustrasi (struktur pemerintahan negara dan komponen penting, hubungan antarabangsa, dasar-dasar kerajaan, perlembagaan, teknologi maklumat ICT, sukan) Berikut merupakan preview untuk anda:
– Nota ini merupakan versi updated yang disesuaikan dengan dasar kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir bin Mohamad.

nota core

Manakala untuk contoh soalan dan jawapan telah dipakejkan dalam dua panduan berbeza. Berikut maklumat bagi panduan Seksyen A dan B.

EKSTRA LATIHAN SEKSYEN A:
– Peta Minda
– 70 Soalan & Penerangan Jawapan
– Ini set soalan yang anda perlukan. Set soalan lama sudah outdated.

Nota Dasar Kerajaan Pengetahuan AM

EKSTRA LATIHAN SEKSYEN B:
– Nota & Formula Ringkas Matematik
– 60 Soalan & Jawapan/Cara Penyelesaian
– Tahukah anda Matematik SPM ada 100+ topik. Kami telah bantu kecilkan topik tersebut untuk anda. Jadi studi apa yang perlu sahaja.

Seksyen A

BUAT TEMPAHAN SEKARANG

Nak beli, terus ke:

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Seperti biasa ini merupakan jualan berkuota khas bagi yang mendaftar sahaja. Lebih cepat anda tempah lebih cepat anda dapatkan rujukan ini.

Lakukan terus pembelian di bawah atau daftar dan tunggu hebahan dari kami ke email anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris PTD / Pemahaman BI

Pada tahun ini, Seksyen C - Kefahaman Bahasa Inggeris dimasukkan ke dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik...
Pengambilan Rasmi Kadet PTD 2021 Di Buka

Pengambilan Rasmi Kadet PTD 2021 Di Buka / 400...

Perhatian kepada pemohon yang berminat. Untuk makluman permohonan jawatan di bawah perlu dilakukan secara terus dengan mengemukakan...

[Last Call Jam Akhir] Tempahan Rujukan Tutup Jam 11.59...

Makluman ini ringkas sahaja, tinggal lebih kurang 4 Jam akhir untuk anda melakukan tempahan dan pembelian. Jadi ini...