Calon Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan PTD untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang akan kami edarkan nanti.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, tugas-tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik, gaji dan maklumat jawatan Pegawai PTD dan contoh soalan PTD pastikan anda habiskan membaca perkongsian di bawah.

PANDUAN DAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Atas permintaan calon Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 sesi ambilan 2017/2018 yang telah mendaftar dalam sistem mailing list Exam PTD, pihak kami akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 tidak lama lagi. Pastikan anda tunggu hebahan rasmi dari Portal Exam PTD terus ke email sekiranya anda telah mendaftar.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh daftar sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 2016
Contoh Soalan Peperiksaan PTD 2017
Contoh Soalan Peperiksaan PTD
(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41 SESI 2017/2018

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 sesi 2017/2018 merupakan antara peperiksaan SPA tahap tinggi yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK

Jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 merupakan jawatan Pengurusan dan Professional yang diwujudkan di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam.

Baca juga: Latar Belakang Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik M41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang memerlukan khidmat seorang Pegawai Tadbir Diplomatik.

Manakala di peringkat tertinggi, seorang Pegawai PTD akan berkhidmat di Kedutaan dan Pensuruhjaya Tinggi yang memerlukan calon mempunyai ciri kepimpinan PTD tahap tertinggi dalam mengalas tanggungjawab.

TUGAS SEORANG PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Untuk menyandang jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Ianya merupakan antara contoh terkini agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 2016
Contoh Soalan Peperiksaan PTD 2017
Contoh Soalan Peperiksaan PTD
(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Untuk makluman anda, berdasarkan maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia, pada tahun ini peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 akan diadakan secara online dan ia melibatkan calon dari pelbagai bidang dan kelulusan. (Rujuk Utusan Malaysia: Peperiksaan Online Pertama)

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 untuk sesi ambilan 2017/2018 hanya memerlukan calon PTD menjawab Seksyen A mengenai Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia dan Seksyen B iaitu Daya Menyelesaikan Masalah. Tiada lagi Seksyen Ujian Psikometrik pada tahun ini.

Secara umumnya berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

  1. Bahagian A (Pengetahuan AM PTD Tentang Malaysia dan Dunia)
  2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah Matematik PTD)

Peperiksaan ini mempunyai 2 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan M41 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Anda boleh menjadikan contoh soalan PTD di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK GRED M41

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

contoh soalan kemahiran logik exam ptdcontoh soalan kemahiran logik exam ptd

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD Contoh Soalan Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

DAPATKAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 melalui link berikut. Jualan akan di buka dalam jangkamasa terdekat. Jadilah antara yang terawal mendapatkan panduan ini untuk persediaan peperiksaan anda.

Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 2016
Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 2017
Contoh Soalan Peperiksaan PTD
(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN KHAS PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Untuk sesi 2017/2018, rujukan kali ini telah disesuaikan dengan format terkini peperiksaan online SPA yang berbeza dengan sesi terakhir PTD 2014.

  • Lebih 50++ Nota Ringkas untuk jimat masa persediaan anda
  • Lebih 100++ Contoh Soalan PTD & Jawapan untuk melazimkan anda dengan format 2017/2018

Untuk maklumat lanjut pastikan anda terus ke laman jualan di bawah untuk preview kandungan.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan PTD, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 nanti.

Lakukan terus pembelian di bawah atau daftar dan tunggu hebahan dari kami ke email anda.

Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 2016
Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 2017
Contoh Soalan Peperiksaan PTD
(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here