Seksyen Pengetahuan AM F41 Susah Sangat Ker?

Calon F41 dah tentu dah buat persediaan sepenuhnya untuk exam 3 SEPTEMBER nanti kan?

Ok sedikit “head-up” biar refresh apa yang bakal anda hadapi dalam peperiksaan nanti.

Exam TEKNOLOGI MAKLUMAT F41 ni ada 3 Seksyen tapi paling mencabar adalah SEKSYEN A dan SEKSYEN B. SEKSYEN C boleh dikira seksyen bonus untuk anda.

Isi Kandungan

Jadi apa itu Seksyen A?

Seksyen Pengetahuan Am memang unik la sebab skop dia memang luas. Buat persediaan terutamanya yang berkaitan bidang ‘Teknologi Maklumat’ ni.

Untuk bagi anda nampak, saya kongsikan 2 skop soalan yang pernah naik dalam exam sebelum ni. Contoh soalan F41 di bawah lebih kurang soalan dia macam ni;

BAYANGAN SOALAN F41 #1:

Big Data adalah sebuah teknologi baru di dunia teknologi informasi dimana memungkinan proses pengolahan, penyimpanan dan analisis data dalam beragam bentuk/format, berjumlah besar dan pertambahan data yang sangat cepat.

Berikut adalah ciri-ciri data yang ditangani oleh Big Data kecuali;

A) Bentuk atau format datanya beraneka ragam (Variety)
B) Data yang tidak bergerak (Viscocity)
C) Jumlah data sangat besar (Volume)
D) Pertumbuhan data sangat cepat (Volacity)

JAWAPAN: B

Huraian jawapan;

Ciri-ciri data yang ditangani oleh Big Data:

1) Jumlah nya sangat besar (Volume). Biasanya ukuran total data dalam terabytes keatas.
2) Pertumbuhan data sangat cepat (Velocity) sehingga data bertambah dalam jumlah yang sangat banyak dalam kurun waktu relatif singkat.
3) Bentuk atau format datanya beraneka ragam (Variety). Format disini bisa berupa data dalam tabel-tabel relasional database seperti MySQL, file text biasa, File Excel atau bentuk apapun.

BAYANGAN SOALAN F41 #2:

Cloud Computing atau pengkomputeran awan dalam ertikata yang mudah adalah untuk menyimpan dan mencapai data dan aplikasi dengan menggunakan Internet selain daripada komputer anda. Pengkomputeran Awan yang digunakan adalah;

i. Awan Persendirian (Private Cloud)
ii. Awan Cirrus (Cirrus Cloud
iii. Awan Hidbrid (Hydbrid Cloud)
iv. Awan Cirrostratus (Cirrostratus Cloud)

A) i dan ii
B) i dan iii
C) ii, iii dan iv
D) iii dan iv

JAWAPAN: B

Huraian jawapan;

Awan Cirrostratus dan Cirrus adalah kumpulan awan hakiki di langit dan bukan dalam kategori “cloud computing”

DAH NAK BAGAIMANA CALON F41 DIUJI?

Macam mana? Mencabar tak soalan dia? 2 soalan ni adalah adaptasi soalan tahun lepas. Lebih kurang la. Tak la sama sebijik, tapi lebih kurang macam tu lah.

Kalau anda boleh terus jawab dan betul, inshaAllah ada harapan nak lulus tuh!

PANDUAN PEPERIKSAAN TEKNOLOGI MAKLUMAT

Apa yang penting anda buat persediaan sebaik mungkin. Untuk bantu anda sukses dalam SEKSYEN A Pengetahuan Am F41 ni gunakan rujukan khas SEKSYEN A ni yang ada;

  1. 57 Nota Ringkas
  2. 50 Contoh Soalan
  3. 50 Huraian jawapan

Semua ni kami susun dari soalan sebenar tahun 2010 – 2021. Mungkin akan ada soalan yang berulang tapi yang lebih penting anda tahu apa skop soalan yang ditanya sebenarnya dalam SEKSYEN A ini.

Anda boleh download nota dan contoh soalan ini melalui pautan di bawah. Rujukan ini hanya dikeluarkan pihak kami untuk membantu persediaan anda. Terus buat tempahan di bawah;

TEMPAH RUJUKAN F41 DI SINI

  1. Your comment is awaiting moderation

    Since the admin of this web page is working, no doubt very soon it will be famous, due to its feature contents.

    beta.getonvibe.net/blogs/246/Why-is-the-popularity-of-universities-constantly-declining-nowadaysВ 
    moolookoo.ru/content/diplomsagroupscomВ 
    http://www.doktrina.kz/index.php?links_exchange=yes&page=74&show_all=yesВ 
    http://www.riso.ch/pages/alimentation/recettes-riz/?oid=1985&lang=fr&seite=1&action=recipe&recipeId=152В 
    backshowtime.ru/page/45В 

  2. Your comment is awaiting moderation

    I delight in, lead to I discovered exactly what I used to be looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

    maymotors.ru/forum/viewtopic.php?p=2197В 
    supplementgear.com/low-glycemic-fruits/В 
    fond.uni-altai.ru/index.php?subaction=userinfo&user=usacyВ 
    lastnewsusa.com/2022/02/omicron-variant-pushes-us-coronavirus.htmlВ 
    osspb.ru/osnews/10101В 

  3. Your comment is awaiting moderation

    Admiring the dedication you put into your blog and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Great read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

    buldingnews.ru/page/3В 
    http://www.autopasjonaci.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=247250В 
    http://www.es-presto.ru/community/groups/0-0/56-za-skol-ko-vozmozhno-kupit-diplom-universiteta-v-nashe-vremyaВ 
    newmedtime.ru/page/12В 
    http://www.metal-tracker.com/forum/member.php?action=profile&uid=927394865В 

  4. Your comment is awaiting moderation

    Can I simply say what a relief to uncover someone who really understands what they are talking about on the net. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. More people must read this and understand this side of the story. I can’t believe you’re not more popular since you surely have the gift.

    kunigami-minibas.jp/userinfo.php?uid=17375В 
    188.17.148.172/forum/profile.php?action=show&member=7512В 
    asmzine.net/geekly-rewind/2019/02/17/toy-fair-2018-hasbro-transformers-siege/img_1310/В 
    calc-bank.ru/calculator/krayinvestbankВ 
    student-news.ru/page/2В 

  5. Your comment is awaiting moderation

    Hello this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

    zebuskape.com/estate-planning-1В 
    eqagent.ru/users/36?wid=426В 
    clickandconnectclubs.com/index.php?do=/public/blog/view/id_119636/title_-2024/В 
    premiumkutyatap.hu/jutalom_pontokВ 
    forexallnews.com/broker-profile/ace-investingВ 

  6. Your comment is awaiting moderation

    I blog frequently and I truly appreciate your content. The article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed too.

    http://www.riso.ch/pages/alimentation/recettes-riz/?oid=1985&lang=fr&seite=1&action=recipe&recipeId=152В 
    dienmayviet24h.com/dan-karaoke.htmlВ 
    http://www.miranetwork.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=434690В 
    onlineboxing.net/jforum/user/profile/287687.pageВ 
    http://www.livesportonline.org/football-news/news-details/Arsenal-handle-Dundalk-in-Europa-League-group-stage-win/35346/2/В 

  7. Your comment is awaiting moderation

    Thanks for some other excellent article. Where else could anybody get that type of info in such a perfect means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.

    woke.party/blogs/104615/%D0%94%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B6%D0%B0-%D0%B2-2024-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D1%83-%D0%9E%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0В 
    kolybel-ekb.ru/index.php?objectid=87&theme=allobjects-notagsВ 
    http://www.autopasjonaci.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=247250В 
    http://www.djarena.ru/index.php?links_exchange=yes&page=124&show_all=yesВ 
    http://www.skitour.su/member.php?u=1002&tab=activitystream&type=all&page=28В 

  8. Your comment is awaiting moderation

    Hello, constantly i used to check blog posts here in the early hours in the break of day, because i like to learn more and more.

    russiafreedom.ru/question/titan-s-teplakom/В 
    lastnewsusa.com/2022/02/omicron-variant-pushes-us-coronavirus.htmlВ 
    make-coin.ru/page/11В 
    gamemotors.ru/page/11В 
    ветерантюмгео.рф/galereya/?type_0=gallery&album_gallery_id_0=2 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Jawatan-jawatan Yang di Sandang Pegawai Skim PTD

Isu-isu Yang di Tanya Dalam Seksyen Pengetahuan AM SPA...

Topik Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Online SPA ~ Berikut merupakan isu semasa yang di tanya dalam Seksyen...
Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Calon Jawatan Kerajaan

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Jawatan Kerajaan

Psikometrik adalah bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi. Ianya sebahagian daripada bidang yang berkaitan...
Intipati Bajet 2018 Untuk Penjawat Awam

Intipati Bajet 2018 Untuk Penjawat Awam ~ Bonus, Cuti,...

Pemberian pelbagai insentif kepada penjawat awam menerusi Bajet 2018 wajar menjadi pendorong kepada 1.6 juta kakitangan kerajaan...