Seksyen Pengetahuan AM F41 Susah Sangat Ker?

Calon F41 dah tentu dah buat persediaan sepenuhnya untuk exam 3 SEPTEMBER nanti kan?

Ok sedikit “head-up” biar refresh apa yang bakal anda hadapi dalam peperiksaan nanti.

Exam TEKNOLOGI MAKLUMAT F41 ni ada 3 Seksyen tapi paling mencabar adalah SEKSYEN A dan SEKSYEN B. SEKSYEN C boleh dikira seksyen bonus untuk anda.

Isi Kandungan

Jadi apa itu Seksyen A?

Seksyen Pengetahuan Am memang unik la sebab skop dia memang luas. Buat persediaan terutamanya yang berkaitan bidang ‘Teknologi Maklumat’ ni.

Untuk bagi anda nampak, saya kongsikan 2 skop soalan yang pernah naik dalam exam sebelum ni. Contoh soalan F41 di bawah lebih kurang soalan dia macam ni;

BAYANGAN SOALAN F41 #1:

Big Data adalah sebuah teknologi baru di dunia teknologi informasi dimana memungkinan proses pengolahan, penyimpanan dan analisis data dalam beragam bentuk/format, berjumlah besar dan pertambahan data yang sangat cepat.

Berikut adalah ciri-ciri data yang ditangani oleh Big Data kecuali;

A) Bentuk atau format datanya beraneka ragam (Variety)
B) Data yang tidak bergerak (Viscocity)
C) Jumlah data sangat besar (Volume)
D) Pertumbuhan data sangat cepat (Volacity)

JAWAPAN: B

Huraian jawapan;

Ciri-ciri data yang ditangani oleh Big Data:

1) Jumlah nya sangat besar (Volume). Biasanya ukuran total data dalam terabytes keatas.
2) Pertumbuhan data sangat cepat (Velocity) sehingga data bertambah dalam jumlah yang sangat banyak dalam kurun waktu relatif singkat.
3) Bentuk atau format datanya beraneka ragam (Variety). Format disini bisa berupa data dalam tabel-tabel relasional database seperti MySQL, file text biasa, File Excel atau bentuk apapun.

BAYANGAN SOALAN F41 #2:

Cloud Computing atau pengkomputeran awan dalam ertikata yang mudah adalah untuk menyimpan dan mencapai data dan aplikasi dengan menggunakan Internet selain daripada komputer anda. Pengkomputeran Awan yang digunakan adalah;

i. Awan Persendirian (Private Cloud)
ii. Awan Cirrus (Cirrus Cloud
iii. Awan Hidbrid (Hydbrid Cloud)
iv. Awan Cirrostratus (Cirrostratus Cloud)

A) i dan ii
B) i dan iii
C) ii, iii dan iv
D) iii dan iv

JAWAPAN: B

Huraian jawapan;

Awan Cirrostratus dan Cirrus adalah kumpulan awan hakiki di langit dan bukan dalam kategori “cloud computing”

DAH NAK BAGAIMANA CALON F41 DIUJI?

Macam mana? Mencabar tak soalan dia? 2 soalan ni adalah adaptasi soalan tahun lepas. Lebih kurang la. Tak la sama sebijik, tapi lebih kurang macam tu lah.

Kalau anda boleh terus jawab dan betul, inshaAllah ada harapan nak lulus tuh!

PANDUAN PEPERIKSAAN TEKNOLOGI MAKLUMAT

Apa yang penting anda buat persediaan sebaik mungkin. Untuk bantu anda sukses dalam SEKSYEN A Pengetahuan Am F41 ni gunakan rujukan khas SEKSYEN A ni yang ada;

  1. 57 Nota Ringkas
  2. 50 Contoh Soalan
  3. 50 Huraian jawapan

Semua ni kami susun dari soalan sebenar tahun 2010 – 2021. Mungkin akan ada soalan yang berulang tapi yang lebih penting anda tahu apa skop soalan yang ditanya sebenarnya dalam SEKSYEN A ini.

Anda boleh download nota dan contoh soalan ini melalui pautan di bawah. Rujukan ini hanya dikeluarkan pihak kami untuk membantu persediaan anda. Terus buat tempahan di bawah;

TEMPAH RUJUKAN F41 DI SINI

  1. Your comment is awaiting moderation

    May I simply just say what a comfort to uncover someone that actually knows what they are discussing online. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of your story. I was surprised you aren’t more popular given that you certainly have the gift.
    demo slot netent starburst

  2. Your comment is awaiting moderation

    На сегодняшний день, когда диплом – это начало удачной карьеры в любом направлении, многие ищут максимально простой путь получения качественного образования. Наличие официального документа об образовании сложно переоценить. Ведь диплом открывает дверь перед всеми, кто стремится начать трудовую деятельность или учиться в высшем учебном заведении.
    Наша компания предлагает быстро получить этот необходимый документ. Вы сможете заказать диплом, и это становится выгодным решением для всех, кто не смог завершить образование или потерял документ. Все дипломы выпускаются аккуратно, с максимальным вниманием ко всем элементам, чтобы в результате получился продукт, полностью соответствующий оригиналу.
    Превосходство этого решения состоит не только в том, что можно оперативно получить свой диплом. Процесс организован комфортно, с нашей поддержкой. Начав от выбора необходимого образца до точного заполнения персональных данных и доставки по России — все будет находиться под полным контролем качественных специалистов.
    В итоге, для тех, кто хочет найти максимально быстрый способ получения необходимого документа, наша компания предлагает отличное решение. Купить диплом – это значит избежать длительного процесса обучения и не теряя времени перейти к достижению собственных целей, будь то поступление в университет или начало карьеры.
    vuzdiploma

  3. Your comment is awaiting moderation

    В нашем мире, где диплом является началом удачной карьеры в любом направлении, многие стараются найти максимально простой путь получения качественного образования. Необходимость наличия документа об образовании переоценить невозможно. Ведь диплом открывает двери перед людьми, стремящимися вступить в профессиональное сообщество или учиться в университете.
    Наша компания предлагает очень быстро получить этот необходимый документ. Вы имеете возможность заказать диплом нового или старого образца, и это является отличным решением для всех, кто не смог закончить обучение или потерял документ. диплом изготавливается с особой тщательностью, вниманием ко всем элементам. В итоге вы получите 100% оригинальный документ.
    Преимущества подобного подхода заключаются не только в том, что вы быстро получите свой диплом. Весь процесс организовывается просто и легко, с профессиональной поддержкой. Начиная от выбора требуемого образца диплома до консультации по заполнению персональной информации и доставки в любой регион страны — все будет находиться под абсолютным контролем качественных специалистов.
    Для всех, кто хочет найти быстрый и простой способ получить требуемый документ, наша компания предлагает отличное решение. Купить диплом – значит избежать продолжительного обучения и сразу переходить к достижению личных целей, будь то поступление в университет или старт карьеры.
    http://ab-diplom.ru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Jawatan-jawatan Yang di Sandang Pegawai Skim PTD

Isu-isu Yang di Tanya Dalam Seksyen Pengetahuan AM SPA...

Topik Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Online SPA ~ Berikut merupakan isu semasa yang di tanya dalam Seksyen...
Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Calon Jawatan Kerajaan

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Jawatan Kerajaan

Psikometrik adalah bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi. Ianya sebahagian daripada bidang yang berkaitan...
Intipati Bajet 2018 Untuk Penjawat Awam

Intipati Bajet 2018 Untuk Penjawat Awam ~ Bonus, Cuti,...

Pemberian pelbagai insentif kepada penjawat awam menerusi Bajet 2018 wajar menjadi pendorong kepada 1.6 juta kakitangan kerajaan...