Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 2014

Peperiksaan Penolong Akauntan W27 bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Oleh itu, soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Penolong Akauntan, Gred W27.

Peperiksaan ini melibatkan dua kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting untuk prestasi mengukur calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan.

Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia termasuk lulus ’Assessment Centre’ akan ditemu duga.

Isi Kandungan

CONTOH SOALAN TERKINI PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN

Sudah tentu anda sedia maklum yang ujian ini mengadungi dua seksyen iaitu:

(i) Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
(ii) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA DAN ALAM SEKELILING

Masa: 40minit
Bilangan Soalan: 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial.

Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai diploma dalam pelbagai bidang akademik. Calon-calon sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.

Contoh Soalan Pengetahuan Mengenai Malaysia Dan Alam Sekeliling

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial.

Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai diploma dalam pelbagai bidang akademik. Calon-calon sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.

Contoh Soalan Pengetahuan Mengenai Malaysia Dan Alam Sekeliling Contoh Soalan Pengetahuan Mengenai Malaysia Dan Alam Sekeliling

SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yangdikemukakan menggunakan;

(i) Kemahiran Logik

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Contoh Soalan Menginterpretasi Data

(iii) Konsep-konsep Matematik

Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Contoh Soalan Konsep Matematik Contoh Soalan Konsep Matematik

Di atas merupakan sebahagian dari contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 yang di harap dapat memberi sedikit sebanyak maklumat dan informasi berguna kepada para calon. Untuk mendapatkan lebih banyak contoh soalan dan skema jawapan saya cadangkan anda mendapatkan Pakej Rujukan Penolong Akauntan W27.

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN PENOLONG AKAUNTAN W27

 

Dalam panduan ini terkandung pelbagai informasi berguna tentang peperiksaan yang akan berlangsung pada sesi peperiksaan 2015 nanti.

Lebih dari itu anda boleh membiasakan diri dengan contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 melalui nota yang telah disediakan. Selain itu, skema jawapan bagi soalan peperiksaan Penolong Akauntan W27 juga telah disediakan untuk anda.

Mahirkan diri anda dengan topik, soalan dan jawapan yang telah disediakan. Buat persediaan rapi untuk menjawab soalan nanti. Anda boleh mendapatkan pakej rujukan dan contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan hanya dengan melanggan sebagai pembaca laman Exam PTD Malaysia.

Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti. Ingat panduan ini telah membantu ramai calon lulus dengan cemerlang dalam sesi peperiksaan terdahulu. Jadikan rujukan ini sebagai panduan anda menjawab peperiksaan Penolong Akauntan 2015.

Kepada pembaca dan calon yang telah melanggan terdahulu, pihak Exam PTD akan menghantar link pembelian panduan tersebut terus ke email anda.

Peperiksaan Online Penolong Akauntan W27
Peperiksaan Online Penolong Akauntan W27

Contoh Soalan Peperiksaan Separa Perubatan

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

 1. terima kasih kerana sudi berkongis link ke panduan peperiksaan ini. saya dah pun mendapatkan copy. agak lengkap jg sbg preparation. thanks

  • Sila berikan saya butiran berikut:

   Saudari tempah menggunakan link di laman mana ya. Apa email semasa membuat tempahan? dan berapa lama sudah saudari buat bayaran?

   Sila beri butiran tersebut.

   Untuk lebih cepat sila emailkan butiran bayaran ke [email protected] – pihak admin akan proses pembelian saudari secepat mungkin.

   Terima Kasih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Seksyen Pengetahuan AM F41 Susah Sangat Ker?

Calon F41 dah tentu dah buat persediaan sepenuhnya untuk exam 3 SEPTEMBER nanti kan? Ok sedikit "head-up" biar...
Jawatan-jawatan Yang di Sandang Pegawai Skim PTD

Isu-isu Yang di Tanya Dalam Seksyen Pengetahuan AM SPA...

Topik Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Online SPA ~ Berikut merupakan isu semasa yang di tanya dalam Seksyen...
Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Calon Jawatan Kerajaan

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Jawatan Kerajaan

Psikometrik adalah bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi. Ianya sebahagian daripada bidang yang berkaitan...