Peperiksaan Pegawai Penerangan S41

Tahukah anda berdasarkan maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia, calon yang akan menghadiri peperiksaan Pegawai Penerangan sesi 2014 sahaja melebihi 4000 orang.

Malahan permintaan untuk mendapatkan panduan bagi menjawab peperiksaan SPA dan contoh soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 meningkat setiap kali peperiksaan berlangsung.

Berdasarkan angka dan statistik tersebut, pihak kami merumuskan yang jawatan Pegawai Penerangan S41 merupakan antara jawatan popular yang menjadi pilihan utama pencari kerja di seluruh negara.

Namun sebelum calon di terima masuk dan menjawat jawatan tersebut, calon perlulah lulus dengan cemerlang peperiksaan bertulis yang diadakan. Dengan lebih tepat setiap calon perlu menghadiri Peperiksaan Bertulis Pegawai Penerangan Gred S41 Malaysia dan lulus peperiksaan tersebut.

Pada tahun ini, peperiksaan akan diadakan pada 1 Mac 2014 dan berjalan secara serentak di seluruh negara.

KENAPA CALON PERLU LULUS PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN

Peperiksaan Pegawai Penerangan atau Pegawai Penerangan (Pelajaran Kesihatan) S41 bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman.

Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Oleh itu, soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas yang dirasakan sesuai dengan jawatan tersebut.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Pegawai Penerangan, Gred S41.

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia akan ditemu duga.

SKOP PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN MALAYSIA

Peperiksaan ini melibatkan 4 bahagian berasingan. Setiap bahagian adalah penting untuk mengukur prestasi calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas.

Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

Baca juga: Info Lengkap Jawatan Pegawai Penerangan S41

Peperiksaan Pegawai Penerangan S41

CONTOH SOALAN TERKINI PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Jika anda masih belum pasti mengenai format peperiksaan ini maka berikut sedikit informasi untuk anda. Ujian ini mengandungi empat seksyen iaitu:

(a) Seksyen A – Pengetahuan Am
(b) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
(c) Seksyen C – Esei Bahasa Melayu
(d) Seksyen D – Esei Bahasa Inggeris

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA DAN ALAM SEKELILING

Masa: 40minit
Bilangan Soalan: 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya.

Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial. Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai pengetahuan dalam pelbagai bidang akademik.

Calon-calon yang sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.

SOALAN PENGETAHUAN AM MALAYSIA

Berikut merupakan contoh soalan pengetahuan am mengenai Malaysia bagi peperiksaan bertulis Pegawai Penerangan S41 atau Pegawai Penerangan Pelajaran Kesihatan. Rujuk juga panduan bergambar di bawah:

CONTOH SOALAN PEGAWAI PENERANGAN – PENGETAHUAN AM

Apakah laman web rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia?

A www.moh.gov.my
B www.kkm.gov.my
C www.kesihatan.gov.my
D www.mygovernment.gov.my

Jawapan: A

Contoh soalan lain peperiksaan seksyen Pengetahuan Am Malaysia adalah seperti berikut:

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 Contoh Soalan Pengetahuan AM Pegawai Penerangan S41

SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yangdikemukakan menggunakan;

(i)Kemahiran Logik

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

CONTOH SOALAN PEGAWAI PENERANGAN S41 DAYA MENYELESAIKAN MASALAH CONTOH SOALAN PEGAWAI PENERANGAN S41-DAYA MENYELESAIKAN MASALAH SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

(ii) Kemahiran Menginterpretasi

Data Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Contoh Soalan Menginterpretasi Data - Pegawai Penerangan S41

(iii) Konsep-konsep Matematik

Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Contoh Soalan Konsep Matematik Contoh Soalan Konsep Matematik

Di atas merupakan sebahagian dari contoh soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 yang di harap dapat memberi sedikit sebanyak maklumat dan informasi berguna kepada para calon.

SEKSYEN C – ESEI BAHASA MELAYU

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur daya kreativiti dan kebolehan calon dalam penguasaan Bahasa Melayu. Penilaian adalah berdasarkan pendapat-pendapat calon yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Soalan : Tiga (3) Soalan. Pilih Satu (1)
Masa : 1 jam
Markah : 20
Panjang Esei : Bebas

CONTOH SOALAN : Golongan warga emas telah menabur bakti kepada kemajuan negara. Jelaskan usaha usaha yang dilakukan untuk memastikan hidup mereka terbela.

SEKSYEN D – ESEI BAHASA INGGERIS

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur daya kreativiti dan kebolehan calon dalam penguasaan Bahasa Inggeris. Penilaian adalah berdasarkan pendapat-pendapat calon yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Soalan : Tiga (3) Soalan Pilih Satu (1)
Masa : 1 jam
Markah : 20
Panjang Esei : Bebas

CONTOH SOALAN : Education comes not from books but from practical experience. Discuss.

Untuk mendapatkan lebih banyak contoh soalan dan skema jawapan saya cadangkan anda mendapatkan Pakej Rujukan Pegawai Penerangan S41.

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN PEGAWAI PENERANGAN S41

Dalam panduan ini terkandung pelbagai informasi berguna tentang peperiksaan yang akan belangsung nanti.

Lebih dari itu anda boleh membiasakan diri dengan contoh soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 melalui nota yang telah disediakan.

Pihak kami merasakan bahawa himpunan soalan-soalan yang terkandung dalam panduan ini adalah mencukupi untuk menpersiapkan diri anda bagi menghadapi peperiksaan itu nanti.

Selain itu, skema jawapan bagi soalan peperiksaan Pegawai Penerangan S41 juga telah disediakan untuk anda. Mahirkan diri anda dengan topik, soalan dan jawapan yang telah disediakan. Buat persediaan rapi untuk menjawab soalan nanti.

BAGAIMANA MENDAPATKAN PANDUAN TERSEBUT?

Anda boleh dapatkan panduan tersebut melalui link pembelian di bawah pada 24 Februari nanti (jualan akan di buka pada tarikh tersebut).

Ingat anda perlu menjadi yang terawal disebabkan jualan adalah terkawal dan akan di tutup selepas itu untuk proses penghantaran dan sebagainya.

Klik butang tempahan di bawah untuk melakukan pembelian.

PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN

Klik Untuk Tempah
Klik Untuk Menempah

MENGAPA ANDA PERLU DAPATKAN PANDUAN INI?

Panduan tersebut merupakan satu-satunya panduan yang dihasilkan khas untuk membantu calon Pegawai Penerangan S41. Tiada lagi panduan seumpamanya yang dihasilkan sebagai panduan dan rujukan calon. Jadi ia merupakan satu seumpamanya yang dihasilkan khas oleh pihak Info Kerjaya.

Berdasarkan maklum balas pembeli kami yang lepas, mereka amat berpuas hati dengan kandungan panduan tersebut. Ini kerana panduan tersebut berjaya memberi gambaran awal bentuk soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan sebenar. Lebih dari itu, setiap soalan yang diberikan disertakan juga dengan skema jawapan.

Oleh itu, kami nasihatkan anda untuk mendapatkan panduan ini seawal mungkin. Ini kerana jualan akan di buka dalam jangkamasa terhad. Kuota jualan juga adalah terhad untuk mengelakkan sebarang kekeliruan dalam pengedaran panduan ini.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan Gred 41 nanti bagi jawatan PEGAWAI PENERANGAN S41, rujukan ini bakal membantu anda.

RAMAI YANG TELAH MENDAPATKANNYA

Kepada calon-calon, usah berlengah lagi. Ini kerana ramai yang telah mendapatkan panduan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 ini. Lihat sahaja sebahagian dari calon yang telah membeli melalui screenshot di bawah (calon 2013)

Ebook Pegawai Penerangan S41

Pastikan anda menjadi antara calon terawal mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 ini.

RUJUKAN PTD ANDAPanduan Peperiksaan PTD 2017 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here