Panduan Strategi Kerjaya: Panduan dan Tips Memohon Kerja Kerajaan dan Swasta

Kesukaran dalam mendapatkan kerja satu masalah yang amat serius di negara kita. Persaingan yang wujud di antara pencari kerja dengan jawatan kosong terhad yang ditawarkan membuatkan sebahagian dari graduan sukar untuk mendapat kerja.

Tidak percaya, lihat sahaja apabila jawatan kosong Pegawai Tadbir Diplomatik diiklankan, berapa ribu pemohonan diterima setiap tahun dan berapa sahaja tempat kosong untuk menjawat jawatan itu ditawarkan. Perbandingan mudah dan ianya merupakan realiti alam pekerjaan.

Tambahan pula kekurangan ilmu dan skills penting yang diperlukan untuk mendapatkan kerja amat kurang ditekankan oleh para graduan dan pencari kerja Malaysia.

Sukar Mencari Kerja..Sukar Mendapat Kerja..Tiada Ilmu dan Skills Utama

Itu merupakan masalah serius yang menghantui para pencari kerja kerajaan dan swasta. Tahukah anda bahawa setiap tahun ratusan ribu graduan tamat pengajian dengan harapan masuk ke alam pekerjaan, tapi apa nasib mereka?

Statistik pekerjaan yang dikeluarkan pada tahun 2012 sahaja menunjukkan seramai 249,612 graduan tamat pengajian di IPT dan yang mengejutkan daripada jumlah itu, 51,835 orang masih gagal mendapat pekerjaan. Masalah ini berpunca dari siapa?

Isi Kandungan

MASALAH PELUANG PEKERJAAN

Peluang pekerjaan sebenarnya banyak di Malaysia. Buktinya, ramai warga asing yang berkhidmat di sini (selain buruh kasar). Antara masalah yang dikesan adalah graduan tidak menepati kehendak pasaran. Tambahan dari itu, bagi yang mendapat pekerjaan, keluhan diterima adalah ianya tidak mengikut kelayakan yang setimpal dengan kelulusan dan kemahiran graduan

Itu merupakan data dan fakta yang dikeluarkan oleh Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh ketika merasmikan Karnival Kerjaya dan Keusahawanan 2013

MASALAH KEMAHIRAN CARI KERJA

Peluang pekerjaan ada, tapi masalah pada graduan untuk mendapatkannya. Perkara ini dikesan melalui kajian yang dilakukan oleh Jabatan Tenaga Kerja melalui makluman Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan. Kajian mendapai, 77.14% responden mengaku memerlukan bimbingan bagi mencari pekerjaan.

Dalam kata lain, graduan kita tidak tahu bagaimana untuk mencari kerja!

PENYELESAIAN ANDA

Itu masalah sebahagian besar graduan. Kenapa fokus kepada masalah, fokus kepada penyelesaian. Tingkatkan kemahiran dalam mencari kerja. Itu solusi yang harus dicari oleh graduan.

Panduan dan strategi dalam mencari kerja pasaran Malaysia telah didedahkan oleh Tim Infokerjaya yang telah membantu ramai graduan berjaya sejak tahun 2009. Mereka telah menyusun satu rujukan khusus untuk membantu graduan meningkatkan kemahiran mencari kerja dalam pakej Rujukan Strategi Kerjaya

Panduan Strategi Kerjaya: Panduan dan Tips Memohon Kerja Kerajaan dan Swasta
Panduan Strategi Kerjaya: Panduan dan Tips Memohon Kerja Kerajaan dan Swasta

Pakej ini mengandungi komponen-komponen penting termasuk video ‘step-by-step’ bagaimana untuk graduan mencari kerja. Antara komponen penting adalah;

[+] Haluan Kerjaya Laluan Berjaya:

Ebook ini adalah komponen utama yang membincangkan keperluan persediaan Fizikal dan Mental dan bagaimana. Ianya memberikan gambaran graduan sebagai ‘penanggung hutang’ dan perlunya mencari kerja cepat. Ditunjukkan juga bagaimana untuk graduan membina Laluan Kerjaya sendiri dengan tepat dan tuntas. Semuanya berkaitan persediaan yang perlu graduan lakukan dan kelemahan yang perlu di atasi dalam perjuangan mencari kerja

[+] 13 Strategi Killer Kerjaya:

Strategi sulit ini adalah kunci bagaimana graduan dapat meletakkan diri mereka jauh lebih baik berbanding graduan biasa. Ianya adalah himpunan strategi yang disusun dengan pelan tindakan melaksanakannya. Terbukti berkesan dan ‘do-able’!

[+] Checklist Strategi Kerjaya:

Ianya adalah senarai tindakan komprehensif untuk graduan mencari kerja. Apa yang perlu ada, perlu diutamakan dan senarai tindakan pantas graduan. Dengan adalah ‘Checklist’ ini, tiada lagi kerisauan dalam persediaan melangkah mencari kerja!

[+] Contoh Resume:

Diberikan dalam format PDF khas untuk semakan dan inspirasi calon bagaimana membuat resume yang bagus

[+] 2 Template Resume:

Diberikan dalam format Microsoft Word untuk membolehkan graduan terus edit dan masukkan maklumat peribadi. Edit, print dan jadikan ianya resume anda sendiri!

[+] Panduan Mohon Kerja Online (Ebook & Video):

Menunjukkan step-by-step bagaimana mendaftar dengan portal pekerjaan di Malaysia. Latarbelakang dan servis yang disediakan oleh portal tetapi ramai yang tidak tahu. Optimasikan permohonan di portal dengan bantuan rujukan ini.

DAPATKAN PANDUAN MEMOHON KERJA KERAJAAN DAN SWASTA

Panduan Strategi Kerjaya: Panduan dan Tips Memohon Kerja Kerajaan dan Swasta

Jika anda seorang graduan atau bakal graduan, siapkan diri anda dengan ‘Strategi Kerjaya’. Graduan sebelum ini mempunyai masalah kerana tiada kemahiran ini (statistik Jabatan Tenaga Buruh).

Jadi anda boleh mempersiapkan diri anda dengan panduan dan tips memohon kerja kerajaan dan swasta lengkap melalui Panduan ‘Strategi Kerjaya’ ini.

Untuk keterangan lanjut berkaitan pakej ini, boleh terus ke:

 http://examptd.info/get/strategi-kerjaya/

Pihak Exam PTD hanya akan berkongsi panduan dan pakej rujukan terbaik yang boleh membantu calon-calon kerjaya di luar sana. Panduan Strategi Kerjaya merupakan antara panduan utama yang pihak kami syor untuk anda dapatkan sebagai rujukan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Seksyen Pengetahuan AM F41 Susah Sangat Ker?

Calon F41 dah tentu dah buat persediaan sepenuhnya untuk exam 3 SEPTEMBER nanti kan? Ok sedikit "head-up" biar...
Jawatan-jawatan Yang di Sandang Pegawai Skim PTD

Isu-isu Yang di Tanya Dalam Seksyen Pengetahuan AM SPA...

Topik Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Online SPA ~ Berikut merupakan isu semasa yang di tanya dalam Seksyen...
Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Calon Jawatan Kerajaan

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Jawatan Kerajaan

Psikometrik adalah bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi. Ianya sebahagian daripada bidang yang berkaitan...