Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41

Isi Kandungan

DI PANGGIL HADIRI PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT?

Calon layak menduduki Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat sudah tentu sedang membuat persiapan rapi untuk menduduki peperiksaan itu nanti. Sudah tentu anda tidak terkecuali jika anda salah seorang calon terlibat.

Calon Exam Pegawai Teknologi Maklumat yang sedang mencari panduan, rujukan serta Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Exam Pegawai Teknologi Maklumat F41 yang akan dikeluarkan nanti.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat, tugas-tugas seorang Pegawai Teknologi Maklumat F41, gaji dan maklumat jawatan Pegawai Teknologi Maklumat dan contoh soalan peperiksaan F41 pastikan anda habiskan membaca perkongsian ini.

PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41

Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat merupakan antara peperiksaan SPA yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Jawatan Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41 merupakan jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Teknologi Maklumat akan berkhidmat di Unit Pemodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

TUGAS SEORANG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Teknologi Maklumat F41 mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Bertanggungjawab mengkaji dan menganalisis kemungkinan kesesuaian sistem komputer yang sedia ada dan seterusnya mereka bentuk, membangun, melaksana, menyelenggara serta kajian semula sistem pemprosesan data dan maklumat bersesuaian dengan kegunaan Jabatan.

Untuk menyandang jawatan Pegawai Teknologi Maklumat, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41.

Tahukah anda yang peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat yang diadakan oleh pihak SPA Malaysia bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk “menguji” calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT yang telah ditetapkan.

Jadi, untuk lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Antara persediaan awal yang calon boleh lakukan ialah:

 • Menyesuaikan diri dengan contoh-contoh soalan peperiksaan PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
 • Bersedia dengan topik peperiksaan yang mungkin diajukan dalam peperiksaan.
 • Ketahui bagaimana hendak menjawab dan melengkapkan diri dengan skema jawapan.
 • Ketahui tugas anda sebagai seorang “PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41”.

Secara asasnya itu antara persediaan yang calon boleh lakukan. Lebih dari itu, calon peperiksaan juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan peperiksaan PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT di bawah yang telah berjaya membantu calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT?

Calon Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat yang akan pihak kami edarkan di bawah.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat, tugas-tugas seorang Pegawai Teknologi Maklumat, huraian ringkas jawatan dan contoh soalan peperiksaan F41 pastikan anda habiskan membaca perkongsian pihak kami di bawah.

PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Portal SPA mengumumkan pengambilan untuk mengisi kekosongan jawatan seperti di bawah:

1. Pegawai Teknologi Maklumat F41 MAMPU

Pengambilan kali ini adalah untuk mengisi kekosongan ditawarkan seperti diiklankan dalam iklan pengambilan lepas.

BAGAIMANA JADI PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT?

Untuk menjawat jawatan ini seorang calon perlulah cukup syarat permohonan. Menduduki Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat dan lulus temuduga yang dijalankan. Ini merupakan proses biasa pengambilan kakitangan kerajaan.

Aliran mudah adalah seperti berikut;

CUKUP SYARAT MOHON -> MENDUDUKI PEPERIKSAAN –> LULUS TEMUDUGA

PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41 MAMPU

Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat merupakan antara peperiksaan SPA tahap tinggi yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat nanti.

PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41

Khas untuk peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat, Portal PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Teknologi Maklumat tidak lama lagi.

Nota: Panduan terkini kami hanya dikeluarkan setahun sekali. Ianya updated dari segi kandungan, soalan dan nota. Disediakan khas untuk peperiksaan PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT setiap tahun.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh daftar sebagai calon Pegawai Teknologi Maklumat terlebih dahulu.

Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat F41
Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat F41

JOIN CHANEL RASMI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat. Ianya merupakan contoh agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat F41
Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat F41

JOIN CHANEL RASMI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Untuk makluman anda, Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat kali melibatkan 3 Seksyen utama penilaian.

Berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pegawai Teknologi Maklumat yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

 1. Bahagian A (Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia)
 2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah)
 3. Pemahaman Bahasa Inggeris

Peperiksaan ini mempunyai 3 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Tips menjawab Seksyen Pengetahuan AM – Fahami tujuan mengapa Seksyen Pengetahuan AM ini diadakan.

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Teknologi Maklumat yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

 1. Langkah – langkah yang diambil oleh kerajaan dalam memastikan penswastaan tidak memberikan kesan buruk kepada pihak-pihak yang terlibat ialah dengan cara?

I) memastikan pihak swasta membayar cukai yang tinggi.
II) mengenakan bayaran tinggi pengambilalihan oleh pihak swasta.
III) mengenakan kawalan terhadap bayaran perkhidmatan yang        diberikan.
IV) mengenakan syarat tiada pembuangan kerja untuk satu tempoh terhadap entiti yang diswastakan.

 1. I dan II
 2. II dan III
 3. III dan IV
 4. I, III dan IV

2. Objektif persidangan dwi tahunan Persidangan Commonwealth Association for Public Administration and Management (CAPAM) 2014 adalah seperti berikut kecuali:

A. Mengupas isu-isu berkaitan pengurusan dan pentadbiran awam dalam kalangan negara anggota.
B. Platform untuk mengukuhkan jalinan kerjasama dan hubungan dalam bidang pentadbiran awam dan pengurusan.
C. Wacana perkongsian pengalaman dalam kalangan para peserta dari pelbagai latar belakang agama, bangsa dan negara.
D. Platform untuk berkongsi dan bertukar pandangan mengenai inisiatif dan program transformasi perkhidmatan awam Malaysia di dalam merealisasikan agenda transformasi negara.

3. Belanjawan Negara Malaysia mempunyai dua komponen utama hasil dan perbelanjaan negara. Kesemua di bawah adalah merupakan kategori bagi perbelanjaan negara kecuali

A. Perbelanjaan perbekalan.
B. Perbelanjaan tanggungan.
C. Perbelanjaan pembangunan
D. Perbelanjaan jangka pendek

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

1. Aizat membancuh 1 liter air kordial sarsi dengan menggunakan 6 botol air masak di mana setiap botol air masak tersebut mempunyai 750 ml. selepas air sarsi itu dibancuh, dia telah menhidangkan air itu di dalam gelas yang berisi padu 250 ml kepada empat orang tetamu. Jika baki air sarsi hendak diisikan ke dalam botol yang berisi padu 1.5 liter, berapakah bilangan botol yang diperlukannya?

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5

2. Berat seguni beras ialah 50kg. Encik Maniam telah membungkus semula beras itu kepada 250 bungkusan kecil. Cari berat bungkusan beras tersebut?

A) 50g
B) 200g
C) 250g
D) 500g

3. Seorang kontraktor mengambil masa 15 bulan untuk menyiapkan projek A dan 28 bulan diperlukan untuk menyiapkan projek B. Cari jumlah masa, dalam tahun dan bulan yang diambil untuk menyiapkan kedua-dua projek tersebut.

A) 1 tahun 1 bulan
B) 1 tahun 3 bulan
C) 2 tahun 4 bulan
D) 3 tahun 7 bulan

4. Lim Kok Meng telah membuat pinjaman sebanyak RM60,000 pada bulan 1 Mac 2018. Sekiranya faedah yang dikenakan adalah sebanyak 6.5% setahun, hitung faedah yang perlu dibayar oleh Lim Kok Meng sehingga 31 Disember 2018.

A) RM3000
B) RM3250
C) RM3575
D) RM3900

5. Puan Rina telah menerima tempahan kek cawan daripada Puan Rima, Puan Zahrin dan Puan Myn dengan nisbah tempahan 3:1:2. Sekiranya tempahan yang dibuat oleh Puan Myn sebanyak 120 biji, hitung jumlah kek cawan yang ditempah oleh Puan Rima.

A) 60 biji
B) 180 biji
C) 240 biji
D) 360 biji

6. Diberi 80 64 56 52 X. Berapakah nilai X?

A) 44
B) 46
C) 48
D) 50

7. Sebuah van dengan kos RM38,000 telah dibeli pada 1 Januari 2007. Aset ini disusutnilaikan 10% setahun mengikut kaedah baki berkurangan. Kirakan belanja susut nilai untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010.

A) RM2770.20
B) RM3078.00
C) RM3420.00
D) RM3800.00

8. Bilangan pegawai akaun di Unit Kewangan adalah separuh daripada bilangan pegawai akaun di Unit Akaun. Jika jumlah keseluruhan pegawai akaun ialah 54 orang, cari bilangan pegawai akaun di Unit Kewangan.

A) 9
B) 18
C) 27
D) 54

9. Diberi jumlah jualan Syarikat Segar Sdn. Bhd. bernilai RM457,303, kos barang dijual berjumlah RM230,855 dan kos operasi berjumlah RM133,244. Kira untung kasar bagi firma ini.

A) RM93,204
B) RM226,448
C) RM324,059
D) RM457,303

10. Syarikat Usaha Jaya Sdn Bhd telah membuat pembayaran Premium Insurans bagi tempoh setahun pada 1 Mei 2011 untuk melindungi premis perniagaannya berjumlah RM3,636. Tahun kewangan bagi syarikat ini adalah berakhir pada 30 Jun. kira baki Insurans Terdahulu pada 30 Jun 2011.

A) RM606
B) RM1,515
C) RM1,818
D) RM3,030

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Teknologi Maklumat yang bakal kami keluarkan nanti.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41

Di bawah merupakan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pegawai Teknologi Maklumat yang anda boleh jadikan rujukan awal. Untuk lebih banyak soalan pastikan anda dapatkan rujukan peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat yang dikeluarkan di bawah.

Baca petikan di bawah dan jawab soalan-soalan yang diberikan.

Title : Price Hike

Many people complain when the cost of basic goods increases due to the
flow-on effects on living expenses. However, shop owners and resellers are
ultimately in control of cost-pricing, leaving the consumer with limited, if any, say
in the matter.

Whilst beneficial to companies and shop owners, there are claims stating that
inflation is one of the main aggravating causes of political and socio-economic
instability within the country. Due to increases in cost of living also not being
reflected in wage raises, or lack thereof, crime rates would also increase as a
result of poverty and basic goods being simply unaffordable.

The factors contributing to the price increase of basic goods include:

 • Rising costs of fuel sources (affecting overall production
  and transportation costs);
 • Greediness exhibited by companies responsible for cost-pricing.
  As an example, even with the reduced fuel prices imposed by the
  government, the prices of goods remain at an all-time high;
 • Consumers insisting on purchasing the same type (or brand)
  of goods despite the higher price.
 • The lack of emphasis to produce food and goods in-country.

There are a few suggestions that can be considered in order to curb the effects
of a higher cost of living on society. This includes equipping members of society
with good money management skills, enabling them to spend smart and save.
Another aspect is to increase agricultural production and to utilise uninhabited
land. In addition, steps should be taken to make popular and reinvigorate the
career of agriculture and farming as a good source of income. As a precaution,
international trade agreements must be made to effectively cooperate between
neighbouring countries to reduce import tax, helping to minimise the price-
increase of imported goods.

Therefore, it can be extrapolated from this that prices of basic goods and
services will inevitably rise in accordance with international trading agreements,
cost of living and other external, as well as internal, factors. However, the effects
of it on society can be mitigated through thrifty and savvy managing of
consumer spending habits. Besides the consumers, the responsible parties must
also take part and do what is necessary to curb the price hike and help control
the market situation to the extent possible.

1. Every time the price of goods and services increase, which party is
affected the most?

A. Government
B. End consumer
C. Shop owners and resellers
D. Low-Income earner

2. What would be the best description of the word “famine”

A. Crime rate
B. Poverty
C. Scarcity of food
D. High cost living

3. Consumers could typically manage price increases if they:

A. Work overtime
B. Take 2-3 jobs
C. Adjust their lifestyle
D. Hunger strike

4. Below are among the reasons of a price hike

I. Increase of fuel cost
II. Brand obsession
III. Consumers’ bad spending habits
IV. Insufficient production of crops

A. I & II
B. II & III
C. I, II & III
D. All above

5. Below are suggestion mentioned in article to reduce effect of
price hike, except

A. Money management
B. Increase import duty
C. Optimized the use of land
D. Produce more in house goods

PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan F41.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat ini.

 • Contoh Soalan Khas Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat untuk rujukan.
 • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
 • Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan F41 PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT.
 • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam Pegawai Teknologi Maklumat beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
 • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!
 • Anda akan menerima maklumat Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat beserta contoh soalan peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat dan jawapan sebagai persediaan anda.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat F41
Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat F41

JOIN CHANEL RASMI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41

Kepada calon Peperiksaan PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT yang telah daftar ke sistem sebelum ini, pastikan anda tunggu email pembelian yang akan dihantar terus ke email anda. Pastikan email hanya dari Portal PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT.

Jangan terlepas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Seksyen Pengetahuan AM F41 Susah Sangat Ker?

Calon F41 dah tentu dah buat persediaan sepenuhnya untuk exam 3 SEPTEMBER nanti kan? Ok sedikit "head-up" biar...
Jawatan-jawatan Yang di Sandang Pegawai Skim PTD

Isu-isu Yang di Tanya Dalam Seksyen Pengetahuan AM SPA...

Topik Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Online SPA ~ Berikut merupakan isu semasa yang di tanya dalam Seksyen...
Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Calon Jawatan Kerajaan

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA Jawatan Kerajaan

Psikometrik adalah bidang pengajian berkaitan dengan teori dan teknik pengukuran psikologi. Ianya sebahagian daripada bidang yang berkaitan...