Ujian Psikometrik Separa Perubatan

Seksyen Ujian Psikometrik Separa Perubatan

Ujian Psikometrik turut diaplikasikan dalam bidang Separa Perubatan. Ia merupakan seksyen wajib perlu dijawab semasa peperiksaan online Separa Perubatan, selain seksyen B bahagian Pengetahuan Am.

Ujian psikometrik ini akan digunakan untuk menapis calon-calon yang benar-benar berminat untuk menceburi bidang ini. Berdasarkan rekod yang lepas, dianggarkan 40,000 calon akan ditapis untuk memenuhi kekosongan yang kurang dari 2,000 tempat. (Rujuk akhbar Utusan Malaysia 2014)

Ujian Psikometrik Separa Perubatan

Kredit Gambar: Flickr

Mengapa Ujian Psikometrik Separa Perubatan?

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak di panggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan.

Penilaian Ujian Penaksiran Personaliti SPA adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Seksyen Sahsiah dan Minat dikenali juga sebagai Seksyen “Psikologi”, ia merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan yang diajukan.

Ujian bahagian ini tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi calon peperiksaan Separa Perubatan.

Format soalan dan jawapan juga tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya di beri 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

Berikut merupakan skop soalan yang mungkin diajukan kepada calon;

  • Kemahiran Berfikir
  • Sikap
  • Perwatakan
  • Emosi
  • dan lain-lain

Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

Ingat pemilihan setiap jawapan perlulah ke arah POSITIF dan bukan sebaliknya.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Separa Perubatan

Penilaian Ujian Psikometrik Separa Perubatan adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Berikut merupakan contoh soalan yang mungkin di tanya dalam ujian.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA

Panduan Peperiksaan Separa Perubatan

Ditulis oleh sekumpulan penulis kerjaya profesional, ia mengandungi nota berkaitan Separa Perubatan, Contoh Soalan Pengetahuan AM, Ujian Psikometrik dan pelbagai lagi topik peperiksaan. Contoh Soalan Separa Perubatan turut disertakan untuk anda membuat latihan persediaan supaya tidak kekok semasa menghadapi peperiksaan online Separa Perubatan nanti.

Ia tidak menjamin bahawa anda akan lulus dalam peperiksaan, namun sekurang-kurangnya anda tidak perlu bazirkan masa mencari maklumat berjam-jam sehingga mengurangkan masa persediaan anda.

Anda boleh mendapatkan laporan percuma berkaitan dengan nota Separa Perubatan dalam format PDF. Selain itu, anda akan diberikan tips-tips yang berkaitan dengan peperiksaan online Separa Perubatan dari masa ke semasa.

Buat persediaan dari sekarang dengan mendapatkan nota Separa Perubatan di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

TEMPAH PANDUAN SEPARA PERUBATAN

RUJUKAN PTD ANDAPanduan Peperiksaan PTD 2017 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here