Apa Itu Kedutaan, Pensuruhjaya Tinggi dan Konsulat?

Dalam pemilihan kerjaya PTD, seorang calon pegawai PTD perlulah tahu pembezaan antara Kedutaan, Pensuruhjaya Tinggi dan Konsulat. Ini kerana ianya berkaitan dengan bidang kerjaya pilihan anda.

Jadi, di bawah merupakan sedikit info ringkas mengenai Kedutaan, Pensuruhjaya Tinggi dan Konsulat.

Isi Kandungan

Kedutaan:

Kedutaan adalah misi diplomatik yang tetap bahawa satu negara di negara lain jika ia mengiktirafnya sebagai berdaulat.

Konsulat adalah versi kedutaan yang lebih kecil dan diletakkan di banyak negara atau bandar pelancongan. Kedutaan bertanggungjawab untuk isu diplomatik utama, sementara konsulat menangani isu-isu kecil.

Baca: Tugas PTD

Dunia semakin kecil kerana setiap negara berinteraksi antara satu sama lain dalam pelbagai cara, penghijrahan, pelancongan, perniagaan, dan lain-lain. Interaksi yang berterusan memerlukan pelbagai negara untuk menubuhkan pejabat diplomatik di negara lain untuk tujuan ini. Pejabat-pejabat ini adalah kedutaan dan konsulat. Kedua-dua istilah ini sering dikelirukan kerana mereka berkhidmat dengan tujuan yang sama, namun dalam kenyataannya mereka berbeza antara satu sama lain.

Kedutaan adalah misi diplomatik yang tetap bahawa satu negara di negara lain jika ia mengiktirafnya sebagai berdaulat. Ini dilakukan untuk mengekalkan hubungan luar negeri dengan negara. Lazimnya, kedutaan itu terletak di ibukota negara dan dikendalikan oleh duta besar.

Duta itu adalah pegawai tertinggi tertinggi yang dihantar untuk mengawasi hubungan dengan negara asing dan mewakili kepentingan negara kewarganegaraannya. Perkataan ‘kedutaan’ berasal dari perkataan Perancis ‘ambassador’ yang bermaksud pejabat duta besar.

Baca: Contoh Soalan PTD

Kedutaan umumnya merupakan perjanjian yang lebih besar dan lebih rasmi. Objektif utama kedutaan selain mengekalkan hubungan persahabatan adalah mengabaikan semua peristiwa penting sosial, politik, ketenteraan dan ekonomi penting yang sedang berlaku di negara tuan rumah. Ia kemudian memajukan maklumat ini ke negaranya sendiri. Ia juga menyelia perjanjian penting atau perjanjian lain yang dibuat oleh negara tuan rumah dan negara asal kedutaan itu.

Kedutaan-kedutaan juga berperanan sebagai utusan antara negara mereka sendiri dan negara tuan rumah, menyampaikan maklumat mengenai setiap peristiwa utama. Kedutaan pada umumnya dilindungi di bawah imuniti diplomatik, walaupun ini berbeza-beza bergantung kepada negara. Duta itu mengeluarkan imuniti diplomatik.(Semak senarai , jumlah kedutaan Malaysia di negara luar) sgt berguna.

Pesuruhjaya Tinggi:

Sama fungsi seperti Kedutaan, cuma ia digelar Pesuruhjaya tinggi kerana ia dikhaskan dan hanya ditempatkan di negara-negara komanwel.

Pegawai diplomatik kanan di antara negara Komanwel dikenali sebagai Pesuruhjaya Tinggi. (Semak senarai, jumlah negara komanwel) sangat berguna.

Konsulat:

Konsulat adalah versi kedutaan yang lebih kecil dan diletakkan di banyak negara atau bandar pelancongan. Ini tidak perlu menjadi misi diplomatik tetap, tetapi juga boleh berada di bawah kategori itu.

Banyak konsulat boleh ditubuhkan di satu negara bergantung kepada keperluannya. Tujuan konsulat adalah untuk menangani isu-isu diplomatik yang kecil seperti mengeluarkan visa, membantu hubungan perdagangan, membantu pendatang, pelancong, dan ekspatriat. Ini juga bertanggungjawab untuk mengekalkan hubungan komersial antara dua negara.

Konsulat yang dikendalikan oleh konsul dan serupa dengan banyak konsulat di negara juga boleh mengakibatkan banyak konsul di suatu negara. Konsulat bertanggungjawab mewakili warganya di negara dan juga boleh memberikan / menolak izin seseorang untuk lawatan ke negara mereka.

Sebuah konsulat juga boleh memberi perlindungan atau memupuk warganya sendiri dan membantu dalam kes paspot yang hilang dan dokumen lain yang diperlukan untuk perjalanan. Konsulat dan konsul tidak dilindungi di bawah imuniti diplomatik melainkan ia telah dikeluarkan secara khusus untuk konsul tertentu.

MENCARI NOTA DASAR KERAJAAN KHAS UNTUK PEPERIKSAAN PTD?

Nota dasar kerajaan soalan PTD dan peperiksaan kemasukan jawatan kerajaan ini merupakan versi updated di bawah pentadbiran kerajaan Malaysia Baru (Pakatan Harapan). Jadi, khas untuk peperiksaan PTD nota dasar ini merupakan rujukan terbaik anda.

Nota di bawah bakal dikeluarkan pihak kami (Exam PTD, PTD.my & Kerjaya.Co). Jadi calon boleh dapatkan nota tersebut dalam masa terdekat.

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris PTD / Pemahaman BI

Pada tahun ini, Seksyen C - Kefahaman Bahasa Inggeris dimasukkan ke dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik...
Pengambilan Rasmi Kadet PTD 2021 Di Buka

Pengambilan Rasmi Kadet PTD 2021 Di Buka / 400...

Perhatian kepada pemohon yang berminat. Untuk makluman permohonan jawatan di bawah perlu dilakukan secara terus dengan mengemukakan...

[Last Call Jam Akhir] Tempahan Rujukan Tutup Jam 11.59...

Makluman ini ringkas sahaja, tinggal lebih kurang 4 Jam akhir untuk anda melakukan tempahan dan pembelian. Jadi ini...