Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Isi Kandungan

Contoh Soalan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S29 & Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41.

Tahukah anda yang peperiksaan Pembangunan Masyarakat JKM S41/S29 yang diadakan oleh pihak SPA Malaysia bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk “menguji” calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan Peperiksaan Pembangunan Masyarakat JKM yang telah ditetapkan.

Jadi, untuk lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Antara persediaan awal yang calon boleh lakukan ialah:

 • Menyesuaikan diri dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Pembangunan Masyarakat JKM
 • Bersedia dengan topik peperiksaan yang mungkin diajukan dalam peperiksaan.
 • Ketahui bagaimana hendak menjawab dan melengkapkan diri dengan skema jawapan.
 • Ketahui tugas anda sebagai seorang “Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41/S29”.

Secara asasnya itu antara persediaan yang calon boleh lakukan. Lebih dari itu, calon peperiksaan juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM di bawah yang telah berjaya membantu calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S41/S29?

Untuk makluman, peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 dijadualkan berlangsung dalam masa terdekat berdasarkan hebahan terbaru dikeluarkan portal SPA Malaysia.

Kali terakhir peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM diadakan pada tahun 2012. Jadi peperiksaan kali ini merupakan peperiksaan memasuki perkhidmatan kerajaan bagi jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM yang akan diadakan secara online.

Calon Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41/S29 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41/S29 yang akan pihak kami edarkan nanti.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41/S29, tugas-tugas seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM, huraian ringkas jawatan dan contoh soalan peperiksaan S41/S29 pastikan anda habiskan membaca perkongsian pihak kami di bawah.

PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JABATAN KEBAJIKAN MASYAKAT (JKM)

Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia menerusi portal SPA mengumumkan pengambilan untuk mengisi kekosongan 2 jawatan seperti di bawah:

1. Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41
2. Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S29

Pengambilan kali ini adalah untuk mengisi 338 kekosongan ditawarkan seperti diiklankan dalam iklan pengambilan lepas. (Rujuk iklan jawatan kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat berikut)

BAGAIMANA JADI PENOLONG & PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM?

Untuk menjawat jawatan ini seorang calon perlulah cukup syarat permohonan. Menduduki Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM dan lulus temuduga yang dijalankan. Ini merupakan proses biasa pengambilan kakitangan kerajaan.

Aliran mudah adalah seperti berikut;

CUKUP SYARAT MOHON -> MENDUDUKI PEPERIKSAAN –> LULUS TEMUDUGA

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM

Jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM Gred S41 merupakan jawatan Pengurusan dan Professional yang diwujudkan di bawah Jabatan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM Negara.

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang memerlukan khidmat seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM.

APA ITU PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM?

Untuk menjawab persoalan di atas kita perlu melihat kembali kepada deskripsi dan bidang tugas seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat S29/S41 JKM.

Ringkasnya Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM merupakan jawatan Kumpulan Pengurusan Professional di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Manakala, Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM pula merupakan jawatan Kumpulan Perlaksana yang juga berada di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Kedua jawatan ini mempunyai bidang tugas yang berbeza seperti yang dihuraikan di bawah.

BIDANG TUGAS PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S29 & PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S41

Tugas Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM secara umumnya berkait rapat dengan fungsi Jabatan Kebajikan Masyarakat itu sendiri.

Huraian ringkas bidang tugas Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM dan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S29 adalah seperti di bawah;

TUGAS PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM

Melaksanakan dasar, urusan pentadbiran di peringkat Jabatan dan naziran pelaksanaan program-program latihan yang telah dirancang oleh Kementerian.

TUGAS PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM

Menyediakan khidmat runding cara, merangka aktiviti harian dan mengawasi penghuni pusat pemulihan dadah dan penjara. Juga mengawasi, memberi kaunseling kepada pesalah akhlak dan juvana. Selain itu, mengurus pertolongan kepada orang-orang cacat, tua, miskin, papa dan mangsa bencana.

Secara ringkas di atas merupakan bidang tugas Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 & S29 dan fungsi ini akan berubah mengikut gred jawatan. Kami akan kongsikan lebih banyak maklumat mengenai bidang tugas Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM dalam artikel berikutnya.

PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S29 & PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S41

Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 dan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S29 merupakan antara peperiksaan SPA tahap tinggi yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41/S29 nanti.

PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S41

Khas untuk peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41, Portal Kerjaya akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41/S29 tidak lama lagi.

Nota: Panduan terkini kami hanya dikeluarkan setahun sekali. Ianya updated dari segi kandungan, soalan dan nota. Disediakan khas untuk peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM setiap tahun.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh daftar ke dalam sistem tempahan calon Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S29/S41 terlebih dahulu.

Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang mendaftar apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Soalan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S29

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S41/S29

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41. Ianya merupakan contoh agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Soalan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S29

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S41

Untuk makluman anda, Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 kali hanya melibatkan 3 Seksyen utama penilaian.

Berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

 1. Bahagian A (Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia)
 2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah)
 3. Pemahaman Bahasa Inggeris

Peperiksaan ini mempunyai 3 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S41

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Tips menjawab Seksyen Pengetahuan AM – Fahami tujuan mengapa Seksyen Pengetahuan AM ini diadakan.

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM Gred S41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Panduan Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM
Rujukan Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM
Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Jabatan Kebajikan Masyarakat
Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM 2019
Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM
Soalan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM
Tugas Penolong Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM
Tugas Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM GRED S41/S29

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

1) Sebuah kotak mengandungi 98 batang ais krim milo, 82 ais krim oren dan 76 ais krim merah. Apabila sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim merah?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

2. 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

3. Ukuran keliling sebuah kolam ialah 300m dan dua jenis pokok bunga ditanam di sekeliling kolam dalam jarak setiap 3m. 1/4 daripadanya ialah pokok bunga raya. Berapakah bilangan pokok bunga kertas?

A) 75
B) 30
C) 25
D) 100

4. Jika EEFFFEEEFFFF = 556665556666 maka EFEFE = ?

A) 55665
B) 66555
C) 56565
D) 65656

5. Kebun Zeo menghasilkan 35 biji mangga harumanis dan purata berat sebiji mangga harumanis ialah 2.5kg. Jika dia menjual dengan harga RM2.50 sekilogram, berapakah jumlah hasil yang diperolehinya?

A) 218.75
B) 87.50
C) 118.10
D) 75.25

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM Gred S41 yang bakal kami keluarkan nanti.

ISI KANDUNGAN PANDUAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT JKM S41

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan S41.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 ini.

 • Contoh Soalan Khas Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 untuk rujukan.
 • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
 • Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan S41 Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM.
 • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
 • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!
 • Anda akan menerima maklumat Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 beserta contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 dan jawapan sebagai persediaan anda.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S41 nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Soalan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM S29

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Kepada calon Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM yang telah daftar ke sistem sebelum ini, pastikan anda tunggu email pembelian yang akan di hantar terus ke email anda. Pastikan email hanya dari Portal Pegawai Pembangunan Masyarakat JKM.

Jangan terlepas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Imigresen

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Imigresen

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Imigresen KP19/KP29. Berikut merupakan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Imigresen KP19/KP29 yang disediakan khas sebagai...
Apa Itu TN50

Maklumat Lengkap TN50 (Transformasi Nasional 2050)

TN50 merupakan satu inisiatif pembangunan negara jangka panjang. Sebagai sebahagian daripada persediaan dan tahap pembangunan TN50, Perdana Menteri...
Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat 2013

Peperiksaan Online Pegawai Pembangunan Masyarakat

Peperiksaan Online Pegawai Pembangunan Masyarakat S41. Maklumat lengkap mengenai peperiksaan dan persediaan penting yang perlu dilakukan oleh...