Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 Malaysia

Untuk pengetahuan anda, Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik atau Exam Pegawai Tadbir Diplomatik merupakan antara peperiksaan SPA yang paling mencabar bagi mana-mana calon yang terlibat.

Mengapa peperiksaan ini mencabar? Apa yang dibimbangkan? Itu pertanyaan yang anda tidak perlu ajukan kepada pihak kami.

Ini kerana peperiksaan ini perlulah setaraf dengan kualiti anda sebagai seorang calon.

Lihat sahaja tujuan dan matlamat peperiksaan tersebut yang dikeluarkan oleh pihak SPA sendiri;

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41.

Apa yang ditekankan ialah Kematangan Pemikiran, Kualiti dan Potensi. Jadi, calon perlulah mempunyai ciri kualiti tersebut yang di cari.

Ingat, seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik merupakan agen penambahbaikan, penggubalan, pelaksanaan dasar, pengukuhan jalinan hubungan antarabangsa dan peraturan kerajaan mengikut keperluan semasa negara. Secara langsung terlibat dalam pengendalian maklumat negara.

Baca juga: Tugas PTD

Jadi, peperiksaan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman.

Manakala, calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Justeru soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas. Sesuai dengan tahap peperiksaan tersebut.

Isi Kandungan

PERHATIAN CALON EXAM PTD MALAYSIA

Anda perlu lulus peperiksaan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik!!!

Ya, ianya merupakan salah satu syarat lantikan jawatan tersebut. Selain dari lulus syarat lain yang ditetapkan seperti “Assesment Centre” dan temuduga PTD yang akan dijalankan nanti.

Sekiranya anda merupakan salah seorang calon Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik, maka, anda tidak akan terkecuali dari menghadapi peperiksaan tersebut.

Untuk menjawab dengan cemerlang, anda perlulah melakukan persediaan. Persoalannya sekarang ialah, persediaan sebagaimana yang diperlukan?

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

PERSEDIAAN DAN RUJUKAN

Apa persediaan yang perlu dilakukan? Bagi pihak kami, Exam PTD Malaysia, anda hanya perlulah melakukan persediaan mudah sama ada dari segi mental dan fizikal. Sebaik-baik persediaan, anda sebagai seorang calon Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik perlulah mengetahui serba sedikit tentang kerjaya pilihan anda.

Persediaan bagi menjawab Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 perlu dilakukan secara teliti. Anda perlu bersedia untuk menjawab soalan dalam beberapa seksyen yang berbeza.

Baca juga: Panduan Lengkap Peperiksaan SPA Malaysia

Apa format soalan peperiksaan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 perlulah diberikan perhatian. Selain dari contoh soalan peperiksaan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 dan skema jawapannya perlulah juga diberikan perhatian.

Ingat peperiksaan ini adalah untuk menilai kemampuan anda sebelum anda dipanggil untuk temuduga. Hanya yang bersedia dan terbaik akan berjaya.

PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Untuk mendapatkan lebih banyak contoh soalan dan gambaran jelas mengenai Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) calon boleh dapatkan panduan khas Peperiksaan PTD yang akan dikeluarkan oleh pihak kami nanti.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 2016

Contoh Soalan Peperiksaan PTD

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan Contoh Soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Panduan yang kami sediakan akan membantu persediaan anda menjawab Seksyen Peperiksaan Matematik PTD, Seksyen Pengetahuan AM PTD dan juga Seksyen Ujian Psikometrik (Sahsiah dan Minat PTD)

Hebahan jualan akan dilakukan terus ke email calon yang mendaftar dan melanggan sebagai pembaca laman ini. Pastikan anda tidak terlepas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris PTD / Pemahaman BI

Pada tahun ini, Seksyen C - Kefahaman Bahasa Inggeris dimasukkan ke dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik...
Pengambilan Rasmi Kadet PTD 2021 Di Buka

Pengambilan Rasmi Kadet PTD 2021 Di Buka / 400...

Perhatian kepada pemohon yang berminat. Untuk makluman permohonan jawatan di bawah perlu dilakukan secara terus dengan mengemukakan...

[Last Call Jam Akhir] Tempahan Rujukan Tutup Jam 11.59...

Makluman ini ringkas sahaja, tinggal lebih kurang 4 Jam akhir untuk anda melakukan tempahan dan pembelian. Jadi ini...