Soalan Ujian Penaksiran Personaliti Pembantu Tadbir N17

Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 ambilan 2015 akan melibatkan penambahan satu Seksyen baru iaitu Ujian Penaksiran Personaliti Pembantu Tadbir N17.

Penambahan Seksyen C di atas merupakan antara penambahbaikan dalam peperiksaan kali ini. Manakala Soalan Peperiksaan Online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 juga telah ditarafkan untuk disesuaikan dengan peperiksaan online N17 kali ini.

Ujian ini tidak banyak bezanya dengan Ujian Sahsiah dan Minat. Berikut sedikit informasi berkaitan Ujian Penaksiran Personaliti SPA dan beberapa contoh soalan Ujian Penaksiran Personaliti Pembantu Tadbir.

Isi Kandungan

TUJUAN UJIAN PENAKSIRAN PERSONALITI DIADAKAN

Tujuan utama Ujian Penaksiran Personaliti Pembantu Tadbir diadakan adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak di panggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan.

Ujian ini dikenali juga dengan Ujian Psikologi SPA, Ujian Sahsiah dan Minat atau Ujian Penaksiran Personaliti SPA. Tujuannya jelas, ingin memilih calon yang mempunyai daya pemikiran yang sesuai dengan jawatan yang akan di jawat nanti.

Ujian Penaksiran Personaliti Pembantu Tadbir N17 (Ujian Psikologi SPA) ini merupakan salah satu Seksyen wajib jawab bagi calon Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) 2015 setelah Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) kali ini diadakan secara online.

Ia merupakan Seksyen peperiksaan khas bagi mengantikan Seksyen Esei Bahasa Melayu dan Inggeris.

UJIAN PENAKSIRAN PERSONALITI PEMBANTU TADBIR N17

Seksyen Ujian Penaksiran Personaliti Pembantu Tadbir dikenali juga sebagai Seksyen “Psikologi”, ia merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan yang diajukan.

Konsep ujian Psikologi sama seperti ujian Fizikal yang diadakan, ia cenderung untuk memilih calon yang layak dari segi pemikiran.

Baca juga: Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)

Ujian bahagian ini tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi calon peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi).

Format soalan dan jawapan juga tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya di beri 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

SKOP SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK/PENAKSIRAN PERSONALITI SPA

Berikut merupakan skop soalan yang mungkin diajukan kepada calon;

  • Kemahiran Berfikir
  • Sikap
  • Perwatakan
  • Emosi
  • dan lain-lain

Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

Baca juga: Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Matematik Pembantu Tadbir N17

Ingat pemilihan setiap jawapan perlulah ke arah POSITIF dan bukan sebaliknya.

CONTOH SOALAN UJIAN PENAKSIRAN PERSONALITI PEMBANTU TABDIR N17

Penilaian Ujian Penaksiran Personaliti, Sahsiah dan Minat atau Ujian Penaksiran Personaliti SPA adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Berikut merupakan contoh soalan yang mungkin di tanya dalam ujian.

Ujian Sahsiah dan Minat PTD Ujian Psikologi SPA

DAPATKAN CONTOH SOALAN UJIAN PENAKSIRAN PERSONALITI SPA

Anda ingin dapatkan contoh-contoh soalan Ujian Penaksiran Personaliti Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17? Ingin ketahui bagaimana menjawab? Calon kini tidak perlu risau dengan adanya panduan khas peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 yang akan dikeluarkan nanti.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17, nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Untuk mendapatkan panduan khas tersebut, pembelian boleh dilakukan menggunakan link di bawah. Sila ikut arahan di skrin anda.

Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir Perkeranian Operasi N17
Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir Perkeranian Operasi N17

TEMPAH PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N17

Sebagai alternatif, calon juga boleh daftar percuma sebagai pembaca laman Exam PTD untuk mendapatkan panduan tersebut. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon nanti.

Pendaftaran boleh dilakukan melalui fungsi langganan di bawah.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR 2015

Kepada calon yang telah melanggan sebelum ini, sila tunggu email hebahan jualan dari Pihak Exam PTD Malaysia. Hebahan jualan akan terus di buat ke email anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Soalan Temuduga Pembantu Tadbir N19

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Tadbir N19 & Tips Semasa...

Bagi anda yang telah lulus peperiksaan online untuk jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19, anda pasti telah menerima...
Semakan keputusan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Semakan Temuduga Pembantu Tadbir N17

Maklumat semakan keputusan temuduga untuk jawatan Pembantu Tadbir N17 telah dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia. Calon-calon peperiksaan Pembantu...
Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

Contoh Soalan Pembantu Tadbir N19 JPA/SPA – Contoh Soalan...

Dapatkan 190+ Contoh Soalan dan Jawapan Terkini Peperiksaan Pembantu Tadbir N17 untuk Persediaan Exam Pem. Tadbir N17...