Ujian Psikometrik Penolong Akauntan W27

Isi Kandungan

Seksyen Ujian Psikometrik Penolong Akauntan

Ujian Psikometrik turut diaplikasikan dalam bidang Perakaunan. Ia Seskyen wajib dijawab dalam peperiksaan online Penolong Akauntan, selepas calon-calon menjawab bahagian Pengetahuan Am.

Ujian Psikometrik asasnya diadakan untuk menapis calon-calon yang benar-benar berminat untuk menceburi bidang ini dalam setiap Peperiksaan Online SPA.

Rujuk juga: Contoh Soalan Matematik Penolong Akauntan

Dengan inisiatif terbaru dan cabaran menambah bilangan professional Akauntan menjelang 2020, persaingan untuk menjawat jawatan ini agak tinggi berbanding jawatan lain. (Rujuk akhbar Utusan Malaysia 2014)

Soalan Ujian Psikometrik Penolong Akauntan

Kredit Gambar: Flickr

Mengapa Ujian Psikometrik Penolong Akauntan?

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak di panggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan.

Penilaian Ujian Penaksiran Personaliti SPA adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Seksyen Sahsiah dan Minat dikenali juga sebagai Seksyen “Psikologi”, ia merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan yang diajukan.

Format Ujian Psikometrik Penolong Akauntan

Ujian bahagian ini tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi calon peperiksaan Penolong Akauntan.

Format soalan dan jawapan juga tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya di beri 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

Ujian Psikometrik Penolong Akauntan Contoh Soalan

Berikut merupakan skop soalan yang mungkin diajukan kepada calon;

  • Kemahiran Berfikir
  • Sikap
  • Perwatakan
  • Emosi
  • dan lain-lain

Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

Ingat pemilihan setiap jawapan perlulah ke arah POSITIF dan bukan sebaliknya.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Akauntan

Penilaian Ujian Psikometrik Penolong Akauntan adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Berikut merupakan contoh soalan yang mungkin di tanya dalam ujian. Ianya merupakan soalan Peperiksaan Online SPA yang lepas.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA

Panduan Peperiksaan Penolong Akauntan

Ditulis oleh sekumpulan penulis kerjaya profesional, ia mengandungi nota berkaitan Penolong Akauntan, Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27Contoh Soalan Pengetahuan AM, Ujian Psikometrik dan pelbagai lagi topik peperiksaan. Contoh Soalan Penolong Akauntan turut disertakan untuk anda membuat latihan persediaan supaya tidak kekok semasa menghadapi peperiksaan online Penolong Akauntan nanti.

Ia tidak menjamin bahawa anda akan lulus dalam peperiksaan, namun sekurang-kurangnya anda tidak perlu bazirkan masa mencari maklumat berjam-jam sehingga mengurangkan masa persediaan anda.

Selain itu, anda akan diberikan tips-tips yang berkaitan dengan peperiksaan online Penolong Akauntan dari masa ke semasa.

Buatlah persediaan dari sekarang dengan mendapatkan nota Penolong Akauntan di bawah.

Peperiksaan Online Penolong Akauntan W27

Tempah Panduan Penolong Akauntan Sekarang

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

Kredit Gambar: ShutterStock

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Semakan Peperiksaan Online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17

Semakan Keputusan Peperiksaan Penolong Akauntan 2015

Keputusan Peperiksaan Online Penolong Akauntan 2015 yang diadakan baru-baru ini sudah diumumkan dan di buka untuk semakan....
Soalan Pengetahuan AM Penolong Akauntan W27

Soalan Pengetahuan AM Penolong Akauntan W27

Tahukah anda Soalan Pengetahuan AM Penolong Akauntan W27 yang bakal ditanya sudah pasti berkisar tentang bidang Penolong...
Contoh Soalan Matematik Penolong Akauntan W27

Contoh Soalan Matematik Penolong Akauntan W27

Cemerlang Matematik bukan jaminan calon menjawab dengan baik Seksyen Matematik Penolong Akauntan W27. Lihat Contoh Soalan SPA...