Soalan Peperiksaan Pegawai Psikologi S41

Isi Kandungan

DI PANGGIL HADIRI PEPERIKSAAN PEGAWAI PSIKOLOGI S41?

Calon layak menduduki Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 sudah tentu sedang membuat persiapan rapi untuk menduduki peperiksaan itu nanti. Sudah tentu anda tidak terkecuali jika anda salah seorang calon terlibat.

Calon Exam Pegawai Psikologi S41 yang sedang mencari panduan, rujukan serta Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Exam Pegawai Psikologi S41 yang akan kami edarkan di bawah.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Psikologi S41, tugas-tugas seorang Pegawai Psikologi, gaji dan maklumat jawatan Pegawai Psikologi S41 dan contoh soalan peperiksaan S41 pastikan anda habiskan membaca perkongsian ini.

PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 merupakan antara peperiksaan SPA yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Psikologi S41 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Pegawai Psikologi S41 merupakan jawatan yang terletak di bawah kumpulan Pengurusan dan Professional.

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Psikologi S41 akan berkhidmat sama ada di bawah Pelbagai Kementerian, Jabatan, Pentadbiran Kerajaan atau mana-mana jabatan yang memerlukan khidmat seorang Pegawai Psikologi.

JUMLAH KEKOSONGAN JAWATAN PEGAWAI PSIKOLOGI

Berdasarkan hebahan ambilan lalu, terdapat 11 kekosongan ditawarkan untuk ambilan terkini. Ini berdasarkan jumlah kekosongan yang diiklankan lepas. Anda boleh rujuk iklan ambilan Pegawai Psikologi S41 ini.

TUGAS SEORANG PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Psikologi Gred S41 mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Bertanggungjawab merancang, melaksana dan menyelaras aktiviti-aktiviti berkaitan bidang psikologi/psikologi klinikal/kaunseling kepada klien..

Untuk menyandang jawatan Pegawai Psikologi S41, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Pegawai Psikologi Gred S41.

Tahukah anda yang peperiksaan Pegawai Psikologi S41 yang diadakan oleh pihak SPA Malaysia bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk “menguji” calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan Pegawai Psikologi S41 yang telah ditetapkan.

Jadi, untuk lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Antara persediaan awal yang calon boleh lakukan ialah:

 • Menyesuaikan diri dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Pegawai Psikologi S41
 • Bersedia dengan topik peperiksaan yang mungkin diajukan dalam peperiksaan.
 • Ketahui bagaimana hendak menjawab dan melengkapkan diri dengan skema jawapan.
 • Ketahui tugas anda sebagai seorang “Pegawai Psikologi S41”.

Secara asasnya itu antara persediaan yang calon boleh lakukan. Lebih dari itu, calon peperiksaan juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan peperiksaan Pegawai Psikologi S41 di bawah yang telah berjaya membantu calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEGAWAI PSIKOLOGI S41?

Calon Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 yang akan pihak kami edarkan di bawah.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Psikologi S41, tugas-tugas seorang Pegawai Psikologi S41, huraian ringkas jawatan dan contoh soalan peperiksaan S41 pastikan anda habiskan membaca perkongsian pihak kami di bawah.

PEPERIKSAAN PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Portal SPA mengumumkan pengambilan untuk mengisi kekosongan jawatan seperti di bawah:

1. Pegawai Psikologi S41

Pengambilan kali ini adalah untuk mengisi kekosongan ditawarkan seperti diiklankan dalam iklan pengambilan lepas.

BAGAIMANA JADI PEGAWAI PSIKOLOGI S41?

Untuk menjawat jawatan ini seorang calon perlulah cukup syarat permohonan. Menduduki Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 dan lulus temuduga yang dijalankan. Ini merupakan proses biasa pengambilan kakitangan kerajaan.

Aliran mudah adalah seperti berikut;

CUKUP SYARAT MOHON -> MENDUDUKI PEPERIKSAAN –> LULUS TEMUDUGA

PEPERIKSAAN PEGAWAI PSIKOLOGI S41 SESI 2019

Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 merupakan antara peperiksaan SPA tahap tinggi yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Psikologi S41 nanti.

PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Khas untuk peperiksaan Pegawai Psikologi S41 sesi 2019/2020, Portal Pegawai Psikologi S41 akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Psikologi S41 tidak lama lagi.

Nota: Panduan terkini kami hanya dikeluarkan setahun sekali. Ianya updated dari segi kandungan, soalan dan nota. Disediakan khas untuk peperiksaan Pegawai Psikologi S41 setiap tahun.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh daftar sebagai calon Pegawai Psikologi S41 terlebih dahulu.

Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Soalan Pegawai Psikologi S41

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Pegawai Psikologi S41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Psikologi S41.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Pegawai Psikologi S41. Ianya merupakan contoh agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Soalan Pegawai Psikologi S41

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Untuk makluman anda, Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 kali melibatkan 3 Seksyen utama penilaian.

Berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pegawai Psikologi S41 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

 1. Bahagian A (Kaji Selidik Personaliti)
 2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah)
 3. Bahagian C Kefahaman Bahasa Inggeris (Berdasarkan Format Baru SPA)

Peperiksaan ini mempunyai 3 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan S41 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Pegawai Psikologi S41 dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN KAJI SELIDIK PERSONALITI PEGAWAI PSIKOLOGI S41

1. Saya peka kepada perubahan persekitaran.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

2. Saya tidak peduli jika kawan saya gagal.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

3. Saya melayan tetamu yang datang ke rumah saya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

4. Saya lebih banyak mendengar daripada berkata-kata.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

5. Saya merasa terganggu apabila orang lain menggangu kerja saya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

6. Cepat berpuas hati dengan hasil titik peluh.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

7. Pepatah “Bersatu Teguh, Bercerai Roboh” tidak sesuai pada masa kini.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

8. Saya menggunakan helah dalam permainan semata-mata untuk menang.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

9. Berbaris untuk membayar bil adalah yang menyusahkan.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

10. Khidmat Negara perlu dikenakan kepada semua rakyat berumur 21 tahun.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

1) Sebuah kotak mengandungi 98 batang ais krim milo, 82 ais krim oren dan 76 ais krim merah. Apabila sebatang ais krim di pilih secara rawak, apakah kebarangkalian mendapat sebatang ais krim merah?

A) 1/3
B) 9/32
C) 1/4
D) 19/64

2. 1010212XX232. Apakah XX?

A) 01
B) 02
C) 12
D) 13

3. Ukuran keliling sebuah kolam ialah 300m dan dua jenis pokok bunga ditanam di sekeliling kolam dalam jarak setiap 3m. 1/4 daripadanya ialah pokok bunga raya. Berapakah bilangan pokok bunga kertas?

A) 75
B) 30
C) 25
D) 100

4. Jika EEFFFEEEFFFF = 556665556666 maka EFEFE = ?

A) 55665
B) 66555
C) 56565
D) 65656

5. Kebun Zeo menghasilkan 35 biji mangga harumanis dan purata berat sebiji mangga harumanis ialah 2.5kg. Jika dia menjual dengan harga RM2.50 sekilogram, berapakah jumlah hasil yang diperolehinya?

A) 218.75
B) 87.50
C) 118.10
D) 75.25

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Psikologi S41 yang bakal kami keluarkan nanti.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEGAWAI PSIKOLOGI

Di bawah merupakan contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Perangkaan E19 yang anda boleh jadikan rujukan awal. Untuk lebih banyak soalan pastikan anda dapatkan rujukan peperiksaan Pembantu Perangkaan E19 yang dikeluarkan di bawah.

Baca petikan di bawah dan jawab soalan-soalan yang diberikan.

Title : Price Hike

Many people complain when the cost of basic goods increases due to the
flow-on effects on living expenses. However, shop owners and resellers are
ultimately in control of cost-pricing, leaving the consumer with limited, if any, say
in the matter.

Whilst beneficial to companies and shop owners, there are claims stating that
inflation is one of the main aggravating causes of political and socio-economic
instability within the country. Due to increases in cost of living also not being
reflected in wage raises, or lack thereof, crime rates would also increase as a
result of poverty and basic goods being simply unaffordable.

The factors contributing to the price increase of basic goods include:

 • Rising costs of fuel sources (affecting overall production
  and transportation costs);
 • Greediness exhibited by companies responsible for cost-pricing.
  As an example, even with the reduced fuel prices imposed by the
  government, the prices of goods remain at an all-time high;
 • Consumers insisting on purchasing the same type (or brand)
  of goods despite the higher price.
 • The lack of emphasis to produce food and goods in-country.

There are a few suggestions that can be considered in order to curb the effects
of a higher cost of living on society. This includes equipping members of society
with good money management skills, enabling them to spend smart and save.
Another aspect is to increase agricultural production and to utilise uninhabited
land. In addition, steps should be taken to make popular and reinvigorate the
career of agriculture and farming as a good source of income. As a precaution,
international trade agreements must be made to effectively cooperate between
neighbouring countries to reduce import tax, helping to minimise the price-
increase of imported goods.

Therefore, it can be extrapolated from this that prices of basic goods and
services will inevitably rise in accordance with international trading agreements,
cost of living and other external, as well as internal, factors. However, the effects
of it on society can be mitigated through thrifty and savvy managing of
consumer spending habits. Besides the consumers, the responsible parties must
also take part and do what is necessary to curb the price hike and help control
the market situation to the extent possible.

1. Every time the price of goods and services increase, which party is
affected the most?

A. Government
B. End consumer
C. Shop owners and resellers
D. Low-Income earner

2. What would be the best description of the word “famine”

A. Crime rate
B. Poverty
C. Scarcity of food
D. High cost living

3. Consumers could typically manage price increases if they:

A. Work overtime
B. Take 2-3 jobs
C. Adjust their lifestyle
D. Hunger strike

4. Below are among the reasons of a price hike

I. Increase of fuel cost
II. Brand obsession
III. Consumers’ bad spending habits
IV. Insufficient production of crops

A. I & II
B. II & III
C. I, II & III
D. All above

5. Below are suggestion mentioned in article to reduce effect of
price hike, except

A. Money management
B. Increase import duty
C. Optimized the use of land
D. Produce more in house goods

ISI KANDUNGAN PANDUAN PEGAWAI PSIKOLOGI S41

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan S41.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 ini.

 • Contoh Soalan Khas Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 untuk rujukan.
 • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
 • Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan S41 Pegawai Psikologi.
 • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam Pegawai Psikologi S41 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
 • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!
 • Anda akan menerima maklumat Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 beserta contoh soalan peperiksaan Pegawai Psikologi S41 dan jawapan sebagai persediaan anda.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Psikologi S41 nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Soalan Pegawai Psikologi S41

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Kepada calon Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 yang telah daftar ke sistem sebelum ini, pastikan anda tunggu email pembelian yang akan di hantar terus ke email anda. Pastikan email hanya dari Portal Pegawai Psikologi S41.

Jangan terlepas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this