Calon F41 dah tentu dah buat persediaan sepenuhnya untuk exam 3 SEPTEMBER nanti kan?

Ok sedikit “head-up” biar refresh apa yang bakal anda hadapi dalam peperiksaan nanti.

Exam TEKNOLOGI MAKLUMAT F41 ni ada 3 Seksyen tapi paling mencabar adalah SEKSYEN A dan SEKSYEN B. SEKSYEN C boleh dikira seksyen bonus untuk anda.

Jadi apa itu Seksyen A?

Seksyen Pengetahuan Am memang unik la sebab skop dia memang luas. Buat persediaan terutamanya yang berkaitan bidang ‘Teknologi Maklumat’ ni.

Untuk bagi anda nampak, saya kongsikan 2 skop soalan yang pernah naik dalam exam sebelum ni. Contoh soalan F41 di bawah lebih kurang soalan dia macam ni;

BAYANGAN SOALAN F41 #1:

Big Data adalah sebuah teknologi baru di dunia teknologi informasi dimana memungkinan proses pengolahan, penyimpanan dan analisis data dalam beragam bentuk/format, berjumlah besar dan pertambahan data yang sangat cepat.

Berikut adalah ciri-ciri data yang ditangani oleh Big Data kecuali;

A) Bentuk atau format datanya beraneka ragam (Variety)
B) Data yang tidak bergerak (Viscocity)
C) Jumlah data sangat besar (Volume)
D) Pertumbuhan data sangat cepat (Volacity)

JAWAPAN: B

Huraian jawapan;

Ciri-ciri data yang ditangani oleh Big Data:

1) Jumlah nya sangat besar (Volume). Biasanya ukuran total data dalam terabytes keatas.
2) Pertumbuhan data sangat cepat (Velocity) sehingga data bertambah dalam jumlah yang sangat banyak dalam kurun waktu relatif singkat.
3) Bentuk atau format datanya beraneka ragam (Variety). Format disini bisa berupa data dalam tabel-tabel relasional database seperti MySQL, file text biasa, File Excel atau bentuk apapun.

BAYANGAN SOALAN F41 #2:

Cloud Computing atau pengkomputeran awan dalam ertikata yang mudah adalah untuk menyimpan dan mencapai data dan aplikasi dengan menggunakan Internet selain daripada komputer anda. Pengkomputeran Awan yang digunakan adalah;

i. Awan Persendirian (Private Cloud)
ii. Awan Cirrus (Cirrus Cloud
iii. Awan Hidbrid (Hydbrid Cloud)
iv. Awan Cirrostratus (Cirrostratus Cloud)

A) i dan ii
B) i dan iii
C) ii, iii dan iv
D) iii dan iv

JAWAPAN: B

Huraian jawapan;

Awan Cirrostratus dan Cirrus adalah kumpulan awan hakiki di langit dan bukan dalam kategori “cloud computing”

DAH NAK BAGAIMANA CALON F41 DIUJI?

Macam mana? Mencabar tak soalan dia? 2 soalan ni adalah adaptasi soalan tahun lepas. Lebih kurang la. Tak la sama sebijik, tapi lebih kurang macam tu lah.

Kalau anda boleh terus jawab dan betul, inshaAllah ada harapan nak lulus tuh!

PANDUAN PEPERIKSAAN TEKNOLOGI MAKLUMAT

Apa yang penting anda buat persediaan sebaik mungkin. Untuk bantu anda sukses dalam SEKSYEN A Pengetahuan Am F41 ni gunakan rujukan khas SEKSYEN A ni yang ada;

  1. 57 Nota Ringkas
  2. 50 Contoh Soalan
  3. 50 Huraian jawapan

Semua ni kami susun dari soalan sebenar tahun 2010 – 2021. Mungkin akan ada soalan yang berulang tapi yang lebih penting anda tahu apa skop soalan yang ditanya sebenarnya dalam SEKSYEN A ini.

Anda boleh download nota dan contoh soalan ini melalui pautan di bawah. Rujukan ini hanya dikeluarkan pihak kami untuk membantu persediaan anda. Terus buat tempahan di bawah;

TEMPAH RUJUKAN F41 DI SINI

RUJUKAN PTD ANDAPanduan Peperiksaan PTD 2017 2018
Previous articleContoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris PTD / Pemahaman BI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here