Soalan Daya Menyelesaikan Matematik Pembantu Tadbir N17

Peperiksaan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 sesi ambilan 2015 kini hanya mempunyai 3 Seksyen pernilaian berbeza. Di bawah merupakan 3 Seksyen utama dalam Peperiksaan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17.

Penambahan Seksyen C di atas merupakan antara penambahbaikan dalam peperiksaan kali ini. Manakala Soalan Peperiksaan Online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 juga telah ditarafkan untuk disesuaikan dengan peperiksaan online N17 kali ini.

Setiap Seksyen yang berbeza akan dicorakkan dengan pelbagai jenis soalan yang bakal menguji kemahiran, kefahaman dan daya pemikiran calon.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N17

Di bawah sedikit maklumat dan beberapa Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Matematik Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17. Harap dapat memberi gambaran awal kepada calon.

Soalan matematik akan diajukan dalam Seksyen B. Pastikan anda memberi perhatian kepada konsep matematik mudah di mana kebanyakan soalan bertaraf SPM akan menguji anda. Tahap penilaian Seskyen Matematik sesuai dengan tugas Peperiksaan Pembantu Tadbir nanti.

SEKSYEN B: DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Bahagian ini berkaitan dengan Matematik dan mempunyai pecahan topik berikut:

(i) kemahiran logik
(ii) kemahiran menginterpretasi data
(iii) konsep-konsep matematik

Berikut merupakan contoh soalan daya menyelesaikan masalah matematik Peperiksaan Pembantu Tadbir mengikut pecahan topik yang terlibat.


 

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

contoh soalan kemahiran logik Matematik Pembantu Tadbir N17

contoh soalan kemahiran logik Matematik Pembantu Tadbir N17

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Kemahiran Menginterpretasi Data Exam Peperiksaan Pembantu Tadbir

Contoh Soalan Kemahiran Menginterpretasi Data Exam Peperiksaan Pembantu Tadbir

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N17

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN MATEMATIK PEMBANTU TADBIR N17

PANDUAN PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N17

Melihat kembali contoh-contoh soalan di atas, ianya merupakan soalan umum yang berkaitan dengan pengetahuan asas calon, kefahaman tentang konsep Matematik dan setiap soalan tersebut mempunyai perkaitan secara tidak langsung dengan tugas seorang Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi).

Kepada calon yang mempunyai pengetahuan asas tentang matematik dan sudah terbiasa dengan topik soalan sebegitu sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mereka memberikan jawapan. Namun bagaimana dengan calon yang tidak biasa menghadapi peperiksaan yang dianjurkan SPA Malaysia sebelum ini. Sudah tentu agak sukar.

Kepada calon yang terlibat dalam peperiksaan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) nanti, pihak kami akan menghebahkan jualan Panduan Khas Peperiksaan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17. Untuk mendapatkan panduan tersebut anda boleh daftar percuma sebagai pembaca di bawah.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Peperiksaan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17, nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Untuk mendapatkan panduan khas tersebut, pembelian boleh dilakukan menggunakan link di bawah. Sila ikut arahan di skrin anda.

Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir Perkeranian Operasi N17
Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir Perkeranian Operasi N17

TEMPAH PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N17

Sebagai alternatif, calon juga boleh daftar percuma sebagai pembaca laman Exam PTD untuk mendapatkan panduan tersebut. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon nanti.

Pendaftaran boleh dilakukan melalui fungsi langganan di bawah.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR 2015

Kepada calon yang telah melanggan sebelum ini, sila tunggu email hebahan jualan dari Pihak Exam PTD Malaysia. Hebahan jualan akan terus di buat ke email anda.

RUJUKAN PTD ANDAPanduan Peperiksaan PTD 2017 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here