Contoh Soalan Pengetahuan AM Pembantu Tadbir

Calon yang di panggil temuduga Pembantu Tadbir N19 pada 29 Oktober ~ 17 November 2017 pastikan anda mendapatkan Panduan Temuduga Kerja Kerajaan yang kami keluarkan di bawah sebagai persediaan temuduga anda. Terus dapatkan di bawah:

[+] Soalan Temuduga Pembantu Tadbir N19

Klik pautan di atas dan buat tempahan segera.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEMBANTU TADBIR N19

Format Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 2015 mempunyai sedikit kelainan dari sesi peperiksaan yang lepas berdasarkan hebahan terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia. Berikut merupakan seksyen-seksyen yang terlibat dalam Peperiksaan Online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17.

Penambahan Seksyen C di atas merupakan antara penambahbaikan dalam peperiksaan kali ini. Manakala Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 juga telah ditarafkan untuk disesuaikan dengan peperiksaan online N17 kali ini.

PERUBAHAN FORMAT PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N17

Terdapat perubahan besar dalam Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) kali ini disebabkan peperiksaan N17 kali ini diadakan secara online. Sepertimana format peperiksaan online SPA yang lepas (rujuk artikel Peperiksaan Online SPA), Seksyen Esei Bahasa Melayu dan Esei Bahasa Inggeris tidak akan diadakan dan digantikan dengan Seksyen baru iaitu Seksyen Ujian Penaksiran Personaliti.

Kepada calon yang memohon anda boleh melakukan semakan yang dikeluarkan oleh pihak Peperiksaan SPA Malaysia. Anda boleh rujuk dan lakukan semakan peperiksaan yang dikeluarkan.

Berikut antara maklumat penting yang anda perlu ketahui bagi menjawab Seksyen A: Pengetahuan Am Pembantu Tadbir N17.

SEKSYEN A: CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)

Secara umum bahagian ini akan menguji calon dengan subjek dan skop soalan yang luas. Kunci utama untuk menjawab ialah pengetahuan umum calon kepada isu semasa dan perkembangan yang berlaku dalam dan luar negara. Ini sesuai dengan tugas calon sebagai seorang Pembantu Tadbir Gred N17 dalam pentadbiran moden kini.

Dalam seksyen ini calon dikehendaki mengetahui secara umum perkara-perkara berkaitan dengan pemerintahan di Malaysia dan juga perkara-perkara yang berkaitan dengan pengurusan sumber manusia, infrakstruktur, pentadbiran dan pembangunan wilayah, pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, hubungan antarabangsa, hal ehwal luar negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan dan pertahanan negara serta lain perkembangan yang berkaitan.

Tujuan utama seksyen ini adalah untuk mengukur daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di dunia sekeliling pada amnya dan Malaysia khasnya.

Berikut antara contoh soalan Seksyen A: Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)

Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)
Contoh Soalan Pengetahuan AM Pembantu Tadbir Yang Bakal Memerangkap Anda

 

PANDUAN PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)

Melihat kembali contoh-contoh soalan di atas, ianya merupakan soalan umum yang berkaitan dengan pengetahuan AM calon, perkembangan yang berlaku dalam negara dan soalan tersebut mempunyai perkaitan secara tidak langsung dengan tugas seorang Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi).

Kepada calon yang mempunyai pengetahuan luas dan sudah terbiasa dengan topik soalan sebegitu sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mereka memberikan jawapan. Namun bagaimana dengan calon yang tidak biasa menghadapi peperiksaan yang dianjurkan SPA Malaysia sebelum ini. Sudah tentu agak sukar.

Kepada calon yang terlibat dalam peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) nanti, pihak kami akan menghebahkan jualan Panduan Khas Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17. Untuk mendapatkan panduan tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini melalui fungsi langganan pembelian di bawah atau terus sahaja ke web jualan untuk mendapatkan panduan tersebut.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17, nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Untuk mendapatkan panduan khas tersebut, pembelian boleh dilakukan menggunakan link di bawah. Sila ikut arahan di skrin anda.

Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir Perkeranian Operasi N17
Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir Perkeranian Operasi N17

TEMPAH PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N17

Sebagai alternatif, calon juga boleh daftar percuma sebagai pembaca laman Exam PTD untuk mendapatkan panduan tersebut. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon nanti.

Pendaftaran boleh dilakukan melalui fungsi langganan di bawah.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR 2015

Kepada calon yang telah melanggan sebelum ini, sila tunggu email hebahan jualan dari Pihak Exam PTD Malaysia. Hebahan jualan akan terus di buat ke email anda.

RUJUKAN PTD ANDAPanduan Peperiksaan PTD 2017 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here