Contoh Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Tadbir N29

Isi Kandungan

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PENOLONG PEGAWAI TADBIR

Kebanyakan calon bertanyakan tentang:

Contoh Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Tadbir N29?

Tahukah anda kunci jawapan kepada Seksyen Pengetahuan Am Penolong Pegawai Tadbir ialah pengetahuan umum calon itu sendiri terhadap isu semasa. Ya, itu kunci utama dalam menjawab seksyen ini.

Sedikit perkongsian mengenai Seksyen Pengetahuan AM Penolong Pegawai Tadbir. Semoga dapat memberi sedikit sebanyak maklumat.

Perhatian Calon Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir, Sila Klik Sini Untuk Dapatkan Rujukan Contoh Soalan Penolong Pegawai Tadbir N29 ~ Peperiksaan Online 2016.

FORMAT PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 2016 mempunyai sedikit kelainan dari sesi peperiksaan yang lepas berdasarkan hebahan terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Berikut merupakan seksyen-seksyen yang terlibat dalam Peperiksaan Online Penolong Pegawai Tadbir N29 2016.

PERUBAHAN FORMAT PEPERIKSAAN BAGI PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Terdapat perubahan besar dalam Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir kali ini. Di mana hanya 2 Seksyen utama diadakan.

Kepada calon yang memohon anda boleh melakukan semakan yang dikeluarkan oleh pihak Peperiksaan SPA Malaysia.

Berikut antara maklumat penting yang anda perlu ketahui bagi menjawab Seksyen A: Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling Penolong Pegawai Tadbir N29.

SEKSYEN A: CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR

Secara umum bahagian ini akan menguji calon dengan subjek dan skop soalan yang luas.

Kunci utama untuk menjawab ialah pengetahuan umum calon kepada isu semasa dan perkembangan yang berlaku dalam dan luar negara.

Untuk pengetahuan anda, topik soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Tadbir merupakan seksyen peperiksaan yang meluas. Soalan Pengetahuan AM akan disesuaikan dengan tugas seorang Penolong Pegawai Tadbir dalam pentadbiran moden kini.

Dalam seksyen ini calon dikehendaki mengetahui secara umum perkara-perkara berkaitan dengan pemerintahan di Malaysia dan juga perkara-perkara berikut;

yang berkaitan dengan pengurusan sumber manusia, infrakstruktur, pentadbiran dan pembangunan wilayah, pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, hubungan antarabangsa, hal ehwal luar negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan dan pertahanan negara serta lain perkembangan yang berkaitan.

Selain itu peristiwa penting yang berlaku dalam dan luar negara juga boleh menjadi subjek pertanyaan.

Ingat: Selalunya soalan berkaitan peristiwa dunia yang meninggalkan kesan akan di tanya untuk menguji pengetahuan calon.

Tujuan utama seksyen ini adalah untuk mengukur daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di dunia sekeliling pada amnya dan Malaysia khasnya.

Berikut antara contoh soalan Seksyen A: Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling dalam peperiksaan online SPA yang lepas.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

This slideshow requires JavaScript.

Nota: Soalan di atas merupakan soalan sebenar yang dikongsikan calon lepas dengan pihak kami.

PANDUAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR

Melihat kembali contoh-contoh soalan di atas, ianya merupakan soalan umum yang berkaitan dengan pengetahuan AM calon, perkembangan yang berlaku dalam negara dan soalan tersebut mempunyai perkaitan secara tidak langsung dengan tugas seorang Penolong Pegawai Tadbir.

Kepada calon yang mempunyai pengetahuan luas dan sudah terbiasa dengan topik soalan sebegitu sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mereka memberikan jawapan. Namun bagaimana dengan calon yang tidak biasa menghadapi peperiksaan yang dianjurkan SPA Malaysia sebelum ini. Sudah tentu agak sukar.

Sebagai persedia peperiksaan N29, anda boleh dapatkan Panduan Khas Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 yang kami keluarkan di bawah. Untuk mendapatkan panduan tersebut anda boleh mendaftar sebagai pembaca laman ini atau terus lakukan pembelian melalui link berikut.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29, nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Contoh Soalan Penolong Pegawai Tadbir N29

Contoh Soalan Peperiksaan PTD
(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

Nota: Sila langgan dan daftar secara percuma sebagai pembaca untuk mendapat hebahan awal jualan terus ke email anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Seksyen Pengetahuan AM F41 Susah Sangat Ker?

Calon F41 dah tentu dah buat persediaan sepenuhnya untuk exam 3 SEPTEMBER nanti kan? Ok sedikit "head-up" biar...
Contoh Soalan Temuduga Pegawai Tadbir N41

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Tadbir N41

Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Rekod Perubatan Perhatian calon peperiksaan PTN41 yang bakal berlangsung pada 22 Disember 2020...
Jawatan-jawatan Yang di Sandang Pegawai Skim PTD

Isu-isu Yang di Tanya Dalam Seksyen Pengetahuan AM SPA...

Topik Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Online SPA ~ Berikut merupakan isu semasa yang di tanya dalam Seksyen...