Rujukan Contoh Soalan Penolong Pegawai Tadbir N29 ~ Peperiksaan Online 2016

Calon Peperiksaan Online Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Penolong Pegawai Tadbir N29 yang akan kami edarkan nanti.

Untuk maklumat lanjut mengenai format Penolong Pegawai Tadbir N29, tugas-tugas seorang Penolong Pegawai Tadbir Gred N29, gaji dan maklumat jawatan Penolong Pegawai Pentadbiran dan contoh soalan peperiksaan pastikan anda habiskan membaca perkongsian di bawah.

Isi Kandungan

PANDUAN DAN CONTOH SOALAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Atas permintaan calon Penolong Pegawai Tadbir N29 sesi ambilan 2018, pihak kami akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 tidak lama lagi. Sekiranya anda antara salah seorang calon yang terlibat dalam peperiksaan tersebut maka anda boleh mendapatkan panduan khas ini apabila jualan di buka nanti.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Contoh Soalan Penolong Pegawai Tadbir N29

TEMPAH SEKARANG

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan Penolong Pegawai Tadbir N29, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon Penolong Pegawai Tadbir N29.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29 2018

Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 sesi 2018 merupakan antara peperiksaan SPA tahap Diploma yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas Penolong Pegawai Tadbir N29 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 Gred merupakan jawatan Pengurusan dan Professional yang diwujudkan di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam.

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang memerlukan khidmat seorang Penolong Pegawai Tadbir Gred N29.

TUGAS SEORANG PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Bertanggungjawab menguruskan kerja-kerja yang berkaitan pengurusan kewangan, perolehan bekalan dan pembangunan, pengurusan, perkhidmatan personel, pengurusan pentadbiran pejabat, pengurusan majlis rasmi, mengendalikan urusan Konsuler dan Penguatkuasaan Undang-undang. [sumber]

Untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N29, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Penolong Pegawai Tadbir Gred N29.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan Penolong Pegawai Tadbir N29. Ianya merupakan antara contoh terkini agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh di dapati dari Panduan Penolong Pegawai Tadbir N29 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Contoh Soalan Penolong Pegawai Tadbir N29

TEMPAH SEKARANG

FORMAT PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Untuk makluman anda, berdasarkan maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia, pada tahun ini Penolong Pegawai Tadbir N29 akan diadakan secara online dan ia melibatkan calon dari pelbagai bidang dan kelulusan. (Rujuk Utusan Malaysia: Peperiksaan Online Pertama)

Penolong Pegawai Tadbir N29 untuk sesi ambilan 2018 hanya memerlukan calon Pegawai Tadbir menjawab Seksyen A mengenai Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia dan Seksyen B iaitu Daya Menyelesaikan Masalah.

Secara umumnya berikut merupakan format peperiksaan terbaru Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

  1. Bahagian A: Pengetahuan AM PTD Tentang Malaysia dan Dunia
  2. Bahagian B: Daya Menyelesaikan Masalah Matematik Penolong Pegawai Tadbir

Peperiksaan ini mempunyai 2 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Baca juga: Isu Semasa Pengetahuan AM Malaysia dan Dunia

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Contoh Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Tadbir Gred N29

CONTOH SOALAN MATEMATIK PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

contoh soalan kemahiran logik exam ptdcontoh soalan kemahiran logik exam ptd

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTDContoh Soalan Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH Penolong Pegawai Tadbir N29

CONTOH SOALAN Penolong Pegawai Tadbir N29

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

DAPATKAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N29

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 melalui link berikut. Jualan akan di buka dalam jangkamasa terdekat. Jadilah antara yang terawal mendapatkan panduan ini untuk persediaan peperiksaan anda.

Contoh Soalan Penolong Pegawai Tadbir N29

TEMPAH SEKARANG

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29

Untuk sesi 2018, rujukan kali ini telah disesuaikan dengan format terkini peperiksaan online SPA yang berbeza dengan sesi terakhir peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir.

  • Nota Ringkas untuk jimat masa persediaan anda
  • Contoh Soalan & Jawapan untuk melazimkan anda dengan format 2018

Untuk maklumat lanjut pastikan anda terus ke laman jualan di bawah untuk preview kandungan.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi Penolong Pegawai Tadbir N29 nanti.

Lakukan terus pembelian di bawah atau daftar dan tunggu hebahan dari kami ke email anda.

Contoh Soalan Penolong Pegawai Tadbir N29

TEMPAH SEKARANG

RUJUKAN PTD ANDAPanduan Peperiksaan PTD 2017 2018
Previous articleContoh Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Tadbir N29
Next articleTopik Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Online SPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here