Peperiksaan Penolong Akauntan W27 – Contoh Soalan Matematik

Tahukah anda yang peperiksaan Penolong Akauntan W27 yang diadakan oleh pihak SPA Malaysia bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk “menguji” calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan Penolong Akauntan yang telah ditetapkan.

Jadi, untuk lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Antara persediaan awal yang calon boleh lakukan ialah:

  • Menyesuaikan diri dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Akauntan W27
  • Bersedia dengan topik peperiksaan yang mungkin diajukan dalam peperiksaan.
  • Ketahui bagaimana hendak menjawab dan melengkapkan diri dengan skema jawapan.
  • Ketahui tugas anda sebagai seorang “Penolong Akauntan W27”.

Secara asasnya itu antara persediaan yang calon boleh lakukan. Lebih dari itu, calon peperiksaan juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan peperiksaan Penolong Akauntan W27 di bawah yang terbukti telah berjaya membantu calon terdahulu.

Isi Kandungan

DAPATKAN PANDUAN PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

Untuk mendapat lebih kefahaman dan membiasakan diri dengan peperiksaan tersebut, calon boleh mendapatkan Pakej Rujukan Peperiksaan Online Penolong Akauntan W27 yang dihasilkan khas untuk membantu calon peperiksaan Penolong Akauntan lulus cemerlang.

Kepada calon yang sedang mencari contoh soalan peperiksaan Penolong Akauntan W27 sebagai rujukan peperiksaan. Anda boleh mendapatkan Pakej Rujukan Peperiksaan Online Penolong Akauntan Gred W27 dengan melanggan sebagai pembaca laman ini melalui fungsi langganan di bawah.

Kepada pembaca dan calon yang telah melanggan terdahulu, pihak Exam PTD akan menghantar link pembelian panduan tersebut terus ke email anda.

Klik butang langganan di bawah, masukkan email dan tunggu makluman dari pihak kami apabila jualan di buka nanti.

Peperiksaan Online Penolong Akauntan W27
Peperiksaan Online Penolong Akauntan W27

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

atau

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

Sudah tentu anda sedia maklum yang ujian ini mengandungi dua seksyen iaitu:

(i) Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
(ii) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA DAN ALAM SEKELILING

Masa: 40minit
Bilangan Soalan: 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA

Secara umumnya, soalan pengetahuan AM Akauntan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai diploma dalam pelbagai bidang akademik. Calon-calon sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.

Berikut merupakan antara contoh soalan pengetahuan AM Akauntan W27 sebagai rujukan calon W27. Untuk lebih maklumat mengenai soalan pengetahuan AM Akauntan, anda boleh dapatkan panduan yang akan kami edarkan nanti.

Contoh Soalan Pengetahuan Mengenai Malaysia Dan  Alam Sekeliling
.
Contoh Soalan Pengetahuan Mengenai Malaysia Dan  Alam Sekeliling
.

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yangdikemukakan menggunakan;

(i) Kemahiran Logik

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH
.
SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH
.
SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH
.

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Contoh Soalan Menginterpretasi Data
.

(iii) Konsep-konsep Matematik

Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Contoh Soalan Konsep Matematik
.
Contoh Soalan Konsep Matematik
.

Di atas merupakan sebahagian dari contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 yang di harap dapat memberi sedikit sebanyak maklumat dan informasi berguna kepada para calon. Untuk mendapatkan lebih banyak contoh soalan dan skema jawapan saya cadangkan anda mendapatkan Pakej Rujukan Penolong Akauntan W27.

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN PENOLONG AKAUNTAN W27

 

Dalam panduan ini terkandung pelbagai informasi berguna tentang peperiksaan yang akan berlangsung nanti.

Lebih dari itu anda boleh membiasakan diri dengan contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 melalui nota yang telah disediakan. Selain itu, skema jawapan bagi soalan peperiksaan Penolong Akauntan W27 juga telah disediakan untuk anda.

Mahirkan diri anda dengan topik, soalan dan jawapan yang telah disediakan. Buat persediaan rapi untuk menjawab soalan nanti. Anda boleh mendapatkan pakej rujukan dan contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan melalui link tempahan atau langganan di bawah.

Klik butang langganan di bawah, masukkan email dan tunggu makluman dari pihak kami apabila jualan di buka nanti.

Peperiksaan Online Penolong Akauntan W27
Peperiksaan Online Penolong Akauntan W27

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

atau

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Semakan Peperiksaan Online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17

Semakan Keputusan Peperiksaan Penolong Akauntan 2015

Keputusan Peperiksaan Online Penolong Akauntan 2015 yang diadakan baru-baru ini sudah diumumkan dan di buka untuk semakan....
Soalan Pengetahuan AM Penolong Akauntan W27

Soalan Pengetahuan AM Penolong Akauntan W27

Tahukah anda Soalan Pengetahuan AM Penolong Akauntan W27 yang bakal ditanya sudah pasti berkisar tentang bidang Penolong...
Ujian Psikometrik Penolong Akauntan Contoh Soalan

Ujian Psikometrik Penolong Akauntan W27

Seksyen Ujian Psikometrik Penolong Akauntan Ujian Psikometrik turut diaplikasikan dalam bidang Perakaunan. Ia Seskyen wajib dijawab dalam peperiksaan...