Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Penerangan S29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 mempunyai sedikit kelainan dari sesi peperiksaan yang lepas berdasarkan hebahan terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia. Berikut merupakan seksyen-seksyen yang terlibat dalam Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S29 .

Penambahan Seksyen C di atas merupakan antara penambahbaikan dalam peperiksaan kali ini. Manakala Soalan Penolong Pegawai Penerangan S29 juga telah ditarafkan untuk disesuaikan dengan peperiksaan online nanti.

Isi Kandungan

PERUBAHAN FORMAT PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN S29

Sepertimana format peperiksaan online SPA yang lepas (rujuk artikel Peperiksaan Online SPA), Seksyen Esei Bahasa Melayu dan Esei Bahasa Inggeris tidak akan diadakan dan digantikan dengan Seksyen baru iaitu Seksyen Ujian Psikometrik (Penaksiran Personaliti).

Kepada calon yang memohon anda boleh melakukan semakan yang dikeluarkan oleh pihak Peperiksaan SPA Malaysia. Anda boleh rujuk dan lakukan semakan peperiksaan yang dikeluarkan.

Berikut antara maklumat penting yang anda perlu ketahui bagi menjawab Seksyen A: Pengetahuan Am Penolong Pegawai Penerangan S29.

SEKSYEN A: CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN S29

Secara umum bahagian ini akan menguji calon dengan subjek dan skop soalan yang luas. Kunci utama untuk menjawab ialah pengetahuan umum calon kepada isu semasa dan perkembangan yang berlaku dalam dan luar negara.

Ini sesuai dengan tugas calon sebagai seorang Penolong Pegawai Penerangan Gred S29 dalam pentadbiran moden kini.

Dalam seksyen ini calon dikehendaki mengetahui secara umum perkara-perkara berkaitan dengan pemerintahan di Malaysia dan juga perkara-perkara yang berkaitan dengan pengurusan sumber manusia, infrakstruktur, pentadbiran dan pembangunan wilayah, pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, hubungan antarabangsa, hal ehwal luar negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan dan pertahanan negara serta lain perkembangan yang berkaitan.

Tujuan utama seksyen ini adalah untuk mengukur daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di dunia sekeliling pada amnya dan Malaysia khasnya.

Berikut antara contoh soalan Seksyen A: Pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN

Contoh Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Penerangan S27 Yang Bakal Memerangkap Anda

 

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM LEPAS

Kami ingin kongsikan beberapa sub topik soalan yang ditanya dalam peperiksaan yang lepas.

Tips: Ambil peduli perkara di bawah. Ianya ditanya dalam peperiksaan online lepas.

[+] Sejarah Pentabiran Tanah Negeri dan Daerah
[+] Perlembagaan Malaysia
[+] Bidang Ekonomi Negara (NKEA)
[+] Gempa Bumi Jepun / Letupan Loji Nuklear Jepun
[+] Kewangan dan Perbankan Malaysia
[+] Penswastaan Negara
[+] Defisit Dagangan Negara
[+] dan, pelbagai lagi

Dari senarai di atas pelbagai persoalan dilontarkan untuk menguji calon layak. Sebenarnya ia pengetahuan am yang boleh di jawab sekiranya anda peka dengan kejadian yang berlaku di sekeliling anda.

Tetapi bagaimana jika anda tidak bersedia dan jarang sekali memberi perhatian kepada peristiwa yang berlaku dalam dan luar negara. Tentu sukar bukan.

Ingat Seksyen Pengetahuan AM hanya mempunyai 50 soalan dan anda mempunyai masa selama 50 minit untuk menjawab. Jangan harap untuk “google” jawapan anda semasa peperiksaan nanti.

Untuk lebih contoh sila dapatkan panduan Peperiksaan S29, banyak yang pihak kami akan kongsikan. Dapatkan naskhah anda melalui link di bawah.

PANDUAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN GRED S29

Melihat kembali contoh-contoh soalan di atas, ianya merupakan soalan umum yang berkaitan dengan pengetahuan AM calon, perkembangan yang berlaku dalam negara dan soalan tersebut mempunyai perkaitan secara tidak langsung dengan tugas seorang Penolong Pegawai Penerangan S29.

Kepada calon yang mempunyai pengetahuan luas dan sudah terbiasa dengan topik soalan sebegitu sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mereka memberikan jawapan. Namun bagaimana dengan calon yang tidak biasa menghadapi peperiksaan yang dianjurkan SPA Malaysia sebelum ini. Sudah tentu agak sukar.

Kepada calon yang terlibat dalam peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 nanti, pihak kami akan menghebahkan jualan Panduan Khas Penolong Pegawai Penerangan S29. Untuk mendapatkan panduan tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini melalui fungsi langganan pembelian di bawah atau terus sahaja ke web jualan untuk mendapatkan panduan tersebut.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Penolong Pegawai Penerangan S29. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 , nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Rujuk juga: Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Penerangan S41

Untuk mendapatkan panduan khas tersebut, pembelian boleh dilakukan menggunakan link di bawah. Sila ikut arahan di skrin anda.

TEMPAH PANDUAN PEGAWAI PENERANGAN

Sebagai alternatif, calon juga boleh daftar percuma sebagai pembaca laman Exam PTD untuk mendapatkan panduan tersebut. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon nanti.

Pendaftaran boleh dilakukan melalui fungsi langganan di bawah.

Kepada calon yang telah melanggan sebelum ini, sila tunggu email hebahan jualan dari Pihak Exam PTD Malaysia. Hebahan jualan akan terus di buat ke email anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Semakan keputusan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Semakan Keputusan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 telah berlangsung dengan jayanya pada 15 April yang lepas. Untuk pengetahuan bagi...
Contoh Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan

Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan Gred S29

Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 ambilan terkini akan melibatkan penambahan satu Seksyen baru iaitu Ujian Psikometrik SPA....
Contoh Soalan Matematik Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Soalan Matematik Penolong Pegawai Penerangan S29

Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 sesi ambilan terkini kini hanya mempunyai 3 Seksyen pernilaian berbeza. Perhatian: Panduan...