Soalan Matematik Penolong Pegawai Penerangan S29

Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 sesi ambilan terkini kini hanya mempunyai 3 Seksyen pernilaian berbeza. Perhatian: Panduan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan bakal dikeluarkan. Pastikan anda daftar sebagai pembaca untuk menempah panduan tersebut.

Sekali lagi berikut merupakan 3 Seksyen utama dalam Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29.

Setiap Seksyen yang berbeza akan dicorakkan dengan pelbagai jenis soalan yang bakal menguji kemahiran, kefahaman dan daya pemikiran calon.

Isi Kandungan

CONTOH SOALAN MATEMATIK PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN

Di bawah sedikit maklumat dan beberapa Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Matematik Penolong Pegawai Penerangan S29. Harap dapat memberi gambaran awal kepada calon.

Soalan matematik akan diajukan dalam Seksyen B. Pastikan anda memberi perhatian kepada konsep matematik mudah di mana kebanyakan soalan bertaraf SPM akan menguji anda.

SEKSYEN B: DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Bahagian ini berkaitan dengan Matematik dan mempunyai pecahan topik berikut:

(i) kemahiran logik
(ii) kemahiran menginterpretasi data
(iii) konsep-konsep matematik

Berikut merupakan contoh soalan daya menyelesaikan masalah matematik Penolong Pegawai Penerangan S29 mengikut pecahan topik yang terlibat.


 

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

Soalan Matematik Penolong Pegawai Penerangan S27 Soalan Matematik Kemahiran Logik Penolong Pegawai Penerangan S27

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Soalan Matematik Kemahiran Menginterpretasi Data Penolong Pegawai Penerangan S29 Soalan Matematik Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Soalan Matematik Penolong Pegawai Penerangan Gred S29 Soalan Matematik Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan

PANDUAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN GRED S29

Melihat kembali contoh-contoh soalan di atas, ianya merupakan soalan umum yang berkaitan dengan pengetahuan asas calon, kefahaman tentang konsep Matematik dan setiap soalan tersebut mempunyai perkaitan secara tidak langsung dengan tugas seorang Penolong Pegawai Penerangan.

Kepada calon yang mempunyai pengetahuan asas tentang matematik dan sudah terbiasa dengan topik soalan sebegitu sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mereka memberikan jawapan. Namun bagaimana dengan calon yang tidak biasa menghadapi peperiksaan yang dianjurkan SPA Malaysia sebelum ini. Sudah tentu agak sukar.

Kepada calon yang terlibat dalam peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan nanti, pihak kami akan menghebahkan jualan Panduan Khas Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29. Untuk mendapatkan panduan tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini melalui fungsi langganan pembelian di bawah atau terus sahaja ke web jualan untuk mendapatkan panduan tersebut.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29, nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Untuk mendapatkan panduan khas tersebut, pembelian boleh dilakukan menggunakan link di bawah. Sila ikut arahan di skrin anda.

TEMPAH PANDUAN PEGAWAI PENERANGAN

Sebagai alternatif, calon juga boleh melanggan sebagai pembaca laman Exam PTD untuk mendapatkan panduan tersebut. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon nanti.

Kepada calon yang telah melanggan sebelum ini, sila tunggu email hebahan jualan dari Pihak Exam PTD Malaysia. Hebahan jualan akan terus di buat ke email anda.

Nota: Jualan akan dilakukan dalam masa terdekat. Sila langgan dan daftar sebagai pembaca untuk mendapat hebahan awal jualan terus ke email anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Semakan keputusan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Semakan Keputusan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 telah berlangsung dengan jayanya pada 15 April yang lepas. Untuk pengetahuan bagi...
Contoh Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan

Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan Gred S29

Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 ambilan terkini akan melibatkan penambahan satu Seksyen baru iaitu Ujian Psikometrik SPA....
Contoh Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Penerangan

Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Penerangan S29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 mempunyai sedikit kelainan dari sesi peperiksaan yang lepas berdasarkan hebahan terbaru...