Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan Gred S29

Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 ambilan terkini akan melibatkan penambahan satu Seksyen baru iaitu Ujian Psikometrik SPA. Ujian ini tidak banyak bezanya dengan Ujian Sahsiah dan Minat. Berikut sedikit informasi berkaitan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 dan beberapa contoh soalan Ujian Psikometrik S27.

Isi Kandungan

TUJUAN UJIAN PSIKOMETRIK PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN DIADAKAN

Tujuan utama Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 diadakan adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak di panggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan.

Ujian ini dikenali juga dengan Ujian Psikologi SPA, Ujian Sahsiah dan Minat atau Ujian Penaksiran Personaliti SPA. Tujuannya jelas, ingin memilih calon yang mempunyai daya pemikiran yang sesuai dengan jawatan yang akan di jawat nanti.

Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan S27 ini merupakan salah satu Seksyen wajib jawab bagi calon Penolong Pegawai Penerangan setelah ianya diadakan secara online.

Ia merupakan Seksyen peperiksaan khas bagi mengantikan Seksyen Esei Bahasa Melayu dan Inggeris.

UJIAN PSIKOMETRIK PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN

Seksyen Ujian Psikometrik dikenali juga sebagai Seksyen “Psikologi”, ia merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan yang diajukan.

Konsep ujian Psikologi sama seperti ujian Fizikal yang diadakan, ia cenderung untuk memilih calon yang layak dari segi pemikiran.

Baca juga: Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan

Ujian bahagian ini tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi calon peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan.

Format soalan dan jawapan juga tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya di beri 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

SKOP SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK/PENAKSIRAN PERSONALITI SPA

Berikut merupakan skop soalan yang mungkin diajukan kepada calon;

  • Kemahiran Berfikir
  • Sikap
  • Perwatakan
  • Emosi
  • dan lain-lain

Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

Baca juga: Contoh Soalan Matematik Penolong Pegawai Penerangan

Ingat pemilihan setiap jawapan perlulah ke arah POSITIF dan bukan sebaliknya.

CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN

Penilaian Ujian Psikometrik, Sahsiah dan Minat atau Ujian Penaksiran Personaliti SPA adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Berikut merupakan contoh soalan yang mungkin di tanya dalam ujian.

Ujian Sahsiah dan Minat PTD Ujian Psikologi SPA

DAPATKAN CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK SPA

Anda ingin dapatkan contoh-contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan S27? Ingin ketahui bagaimana menjawab? Calon kini tidak perlu risau dengan adanya panduan khas peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 yang akan dikeluarkan nanti.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27, nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Untuk mendapatkan panduan khas tersebut, pembelian boleh dilakukan menggunakan link di bawah. Sila ikut arahan di skrin anda.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

TEMPAH PANDUAN PEPERIKSAAN PENERANGAN S27

Sebagai alternatif, calon juga boleh melanggan sebagai pembaca laman Exam PTD untuk mendapatkan panduan tersebut. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon nanti.

Langganan boleh dilakukan melalui fungsi langganan di bawah.

LANGGAN PANDUAN PEPERIKSAAN PENERANGAN S27

Kepada calon yang telah melanggan sebelum ini, sila tunggu email hebahan jualan dari Pihak Exam PTD Malaysia. Hebahan jualan akan terus di buat ke email anda.

Nota: Jualan akan dilakukan dalam masa terdekat. Sila langgan dan daftar sebagai pembaca untuk mendapat hebahan awal jualan terus ke email anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Semakan keputusan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Semakan Keputusan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 telah berlangsung dengan jayanya pada 15 April yang lepas. Untuk pengetahuan bagi...
Contoh Soalan Matematik Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27

Soalan Matematik Penolong Pegawai Penerangan S29

Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 sesi ambilan terkini kini hanya mempunyai 3 Seksyen pernilaian berbeza. Perhatian: Panduan...
Contoh Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Penerangan

Soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Penerangan S29

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 mempunyai sedikit kelainan dari sesi peperiksaan yang lepas berdasarkan hebahan terbaru...