Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Terkini berdasarkan maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia akan berlangsung satu lagi peperiksaan SPA yang melibatkan calon Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 sesi 2015.

Seperti kebiasaan pihak kami akan menghebahkan jualan Panduan Peperiksaan Penolong Teknologi Maklumat F29 khas untuk membantu calon PPTM F29 menjawab dengan baik dalam peperiksaan tersebut seperti tahun sebelumnya.

Untuk mendapatkan panduan khas peperiksaan PPTM F29 anda hanya perlu mendaftar sebagai pembaca laman ini. Klik butang langganan di bawah., masukan email dan tunggu makluman dari kami.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F29

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

Untuk makluman anda, calon perlulah lulus dengan cemerlang peperiksaan PPTM F29 yang diadakan. Dengan lebih tepat setiap calon bukan sahaja perlu menghadiri Peperiksaan Online Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 tetapi juga lulus peperiksaan tersebut untuk membolehkan calon menjawat jawatan tersebut.

Pada tahun ini, peperiksaan akan diadakan secara online dan akan dilangsungkan secara serentak di seluruh negara.

Isi Kandungan

PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 atau Exam Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman.

Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Oleh itu, soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas yang dirasakan sesuai dengan jawatan tersebut.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29.

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia termasuk lulus ‘Assessment Centre’ akan ditemu duga.

SKOP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Peperiksaan ini melibatkan 3 Seksyen berasingan. Setiap bahagian adalah penting untuk mengukur prestasi calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas.

Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Jika anda masih belum pasti mengenai format peperiksaan ini maka berikut sedikit informasi untuk anda. Ujian ini mengandungi tiga seksyen iaitu:

(a) Seksyen A – Pengetahuan Am
(b) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
(c) Seksyen C – Ujian Psikometrik/Sahsiah dan Minat

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Masa: 40minit
Bilangan Soalan: 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya.

Calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan dengan bidang teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan ICT, pentadbiran kerajaan serta perkembangan isu-isu semasa. Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai pengetahuan dalam pelbagai bidang akademik.

Calon-calon yang sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.

SOALAN PENGETAHUAN AM MALAYSIA

Berikut merupakan contoh soalan pengetahuan am mengenai Malaysia bagi peperiksaan bertulis Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29. Rujuk juga panduan bergambar di bawah:

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT- PENGETAHUAN AM

Negara Yang Menganjurkan Olimpik Musim Sejuk 2014?

A – Rusia
B – Kanada 
C – China 
D – Jepun

Jawapan: A

Contoh soalan lain peperiksaan seksyen Pengetahuan Am Malaysia adalah seperti berikut:

Contoh Soalan Peperiksaan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Contoh Soalan Peperiksaan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

 

SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yangdikemukakan menggunakan;

(i)Kemahiran Logik

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

CONTOH SOALAN Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

CONTOH SOALAN Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 - DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

SEKSYEN B -DAYA MENYELESAIKAN MASALAH Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

(ii) Kemahiran Menginterpretasi

Data Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Contoh Soalan Menginterpretasi Data - Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

(iii) Konsep-konsep Matematik

Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Contoh Soalan Konsep Matematik - Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Contoh Soalan Konsep Matematik - Exam Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Di atas merupakan sebahagian dari contoh soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 yang di harap dapat memberi sedikit sebanyak maklumat dan informasi berguna kepada para calon.

SEKSYEN C – UJIAN PSIKOMETRIK/ UJIAN SAHSIAH DAN MINAT

Penilaian dalam ujian Psikometrik adalah berdasarkan pendapat-pendapat calon yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Seksyen Sahsiah dan Minat atau Ujian Penaksiran Personaliti SPA Pegawai Penolong Teknologi Maklumat merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan yang diajukan.

Ujian bahagian ini tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi calon peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat.

Format soalan dan jawapan juga tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya di beri 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

Setiap pemilihan jawapan perlulah ke arah POSITIF.

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Untuk menjawab dengan baik peperiksaan tersebut juga, calon boleh mendapatkan panduan khas yang dikeluarkan oleh pihak Info Kerjaya. Atas pemintaan ramai, panduan khas akan dikeluarkan untuk jualan nanti.

Dalam panduan ini terkandung pelbagai informasi berguna tentang peperiksaan yang akan belangsung nanti.

Lebih dari itu anda boleh membiasakan diri dengan contoh soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 melalui nota yang telah disediakan.

Pihak kami merasakan bahawa himpunan soalan-soalan yang terkandung dalam panduan ini adalah mencukupi untuk menpersiapkan diri anda bagi menghadapi peperiksaan itu nanti.

Selain itu, skema jawapan bagi soalan peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 juga telah disediakan untuk anda. Mahirkan diri anda dengan topik, soalan dan jawapan yang telah disediakan. Buat persediaan rapi untuk menjawab soalan nanti.

BAGAIMANA MENDAPATKAN PANDUAN TERSEBUT?

Panduan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Jualan bagi Panduan Peperiksan Online Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 akan dihebahkan kepada umum dalam masa terdekat.

Calon boleh melakukan pembelian melalui link pembelian di bawah.

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F29

Sebagai alternatif dan khas untuk pembaca laman Exam PTD anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini melalui fungsi langganan di bawah untuk hebahan awal jualan. Pihak kami akan menghantar email terus kepada anda apabila jualan di buka.

Ingat anda perlu menjadi yang terawal disebabkan jualan adalah terkawal dan akan di tutup selepas itu untuk proses penghantaran dan sebagainya.

Klik butang langganan di bawah., masukan email dan tunggu makluman dari kami.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F29

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

MENGAPA ANDA PERLU DAPATKAN PANDUAN INI?

Panduan tersebut merupakan satu-satunya panduan yang dihasilkan khas untuk membantu calon Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29. Tiada lagi panduan seumpamanya yang dihasilkan sebagai panduan dan rujukan calon. Jadi ia merupakan satu seumpamanya yang dihasilkan khas oleh pihak Info Kerjaya.

Berdasarkan maklum balas pembeli kami yang lepas, mereka amat berpuas hati dengan kandungan panduan tersebut. Ini kerana panduan tersebut berjaya memberi gambaran awal bentuk soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan sebenar. Lebih dari itu, setiap soalan yang diberikan disertakan juga dengan skema jawapan.

Oleh itu, kami nasihatkan anda untuk mendapatkan panduan ini seawal mungkin. Ini kerana jualan akan di buka dalam jangkamasa terhad. Kuota jualan juga adalah terhad untuk mengelakkan sebarang kekeliruan dalam pengedaran panduan ini.

Alternatif anda, langgan sebagai pembaca melalui borang langganan di bawah, pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan Gred F29, nanti bagi jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat, rujukan ini bakal membantu anda.

RAMAI YANG TELAH MENDAPATKANNYA

Kepada calon-calon, usah berlengah lagi. Ini kerana ramai yang telah mendapatkan panduan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 ini pada peperiksaan yang lepas dan telah membantu ramai calon berjaya lulus cemerlang dalam peperiksaan tersebut.

Pastikan anda menjadi antara calon terawal mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 ini.

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

  1. encik admin.. tompang tnya encik admin ..
    nk beli rujukan contoh kertas soalan ini pun ada pakej pakej ka ?
    ada berapa pakej semua nya ? dan berapakah ongkos nya ?boleh senarai di sini kah ?

    • Pakej disediakan hanya untuk memberi pilihan kepada calon peperiksaan berdasarkan kesesuaian persiapan yang ingin dilakukan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

More like this

Panduan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Exam PPTM F29: Contoh Soalan Pengetahuan AM

Pihak kami ingin kongsikan sedikit hebahan dan informasi mengenai soalan Pengetahuan AM exam PPTM F29 atau Soalan...
Panduan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Ujian Penaksiran Personaliti SPA Penolong Pegawai Teknologi Maklumat

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak di panggil untuk menghadiri...

Panduan Khas Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Pada 8 Mac 2014 nanti, satu lagi peperiksaan SPA yang melibatkan calon Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29...